<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Eskalerer LNG-streik i Australia

Arbeidere eskalerer den pågående streiken ved Chevrons to LNG-anlegg i Vest-Australia.

  Publisert 14. sep. 2023 kl. 08.31
  Oppdatert 14. sep. 2023 klokken 08.41
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 224 ord
  STREIK: LNG-anlegg i Australia eskalerer streiken. FOTO: Bloomberg

  Arbeidere ved Chevrons flytende naturgassanlegg i Australia startet delvise streiker forrige uke ved Gorgon- og Wheatstone-anleggene og Wheatstone offshore-plattformen i Vest-Australia etter at forhandlinger om en ny arbeidsavtale falt i grus. I fjor stod de tre anleggene for 7 prosent av verdens LNG-produksjon.

  Nå planlegger fagforeningen en opptrapping og sier at dette kan variere fra en total streik til timelange arbeidsstopp

  Chevron står i fare for å tape vel 50 millioner dollar i døgnet som følge av streiken, i følge forskningsgruppen EnergyQuest. Imidlertid vil trolig ikke alle inntektene gå tapt da selskapet trolig får utsatt leveranser til senere datoer.

  Den innenlandske forsyningen vil ikke bli påvirket, ifølge fagforeningen.

  Kan ikke vedvare

  Dagens streiker «ser ut til å være på et lavere nivå med en hensikt om å påføre Chevron økte kostnader og mindre effektiv drift, men det påvirker foreløpig ikke produksjonen vesentlig,  skrev energianalytiker Saul Kavonic i Credit Suisse Group AG et kundenotat forrige uke.

  – Dette er en del av fagforeningenes forsøk på å øke presset på Chevron for å oppnå flere kompromisser, og det er en del av forhandlingene mellom partene. Hvis det fortsatt er liten fremgang i løpet av den neste uken, kan situasjonen eskalere til mer alvorlige konsekvenser.

  Kavonic advarte om at en fullstendig nedstenging av LNG-anleggene «simpelthen ikke kan vedvare lenge» da det ville utløse en energikrise i Vest-Australia som sannsynligvis ville tvinge myndighetene til å gripe inn.