<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ekstremt risikabel spådom

OPEC reagerer kraftig på IEA-spådommen om at verden er «ved begynnelsen på slutten» av den fossile æraen.

Publisert 14. sep. 2023 kl. 16.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 305 ord
ADVARER IEA: OPECs generalsekretær Haitham al-Ghais. Foto: NTB

I en Financial Times-kronikk tirsdag denne uken hevdet sjefen i Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, for første gang at etterspørselen etter fossile energikilder som olje, kull og gass vil nå toppen før 2030. Deretter vil det fossile forbruket falle etterhvert som klimapolitikken slår inn, lød spådommen.

Birol skrev at verden er «ved begynnelsen på slutten» av den fossile æraen, i en vurdering som baserer seg på den viktige IEA-rapporten World Energy Outlook, som kommer i oktober.

OPEC reagerer kraftig

IEA-spådommer får OPEC til å reagere kraftig.

«Slike fortellinger setter bare det globale energisystemet opp for en spektakulær fiasko. Dette ville ha utløst energikaos i en potensielt uhørt skala, med alvorlige konsekvenser for økonomier og milliarder av mennesker over hele verden», uttaler OPECs generalsekretær Haitham al-Ghais i en pressemelding torsdag.

Generalsekretæren beskriver videre IEA-spådommen som «ekstremt risikabel», «upraktisk» og «ideologisk drevet.»

OPEC påpeker at tidligere spådommer om en etterspørselstopp for fossile brennstoff ikke har slått til, og legger til at forskjellen med disse prognosene i dag «og det som gjør slike prognoser så farlige», var at de ofte ble etterfulgt av oppfordringer om å stoppe investeringer i nye olje- og gassprosjekter.

Har advart IEA før

Organisasjonen har også tidligere advart IEA om å være veldig forsiktig med å undergrave investeringer i industrien.

Birol har i tidligere uttalelser erkjent at noen investeringer i olje og gass trengs for å kompensere for nedgangen i eksisterende felt, men advarte om den betydelige klimarelaterte og økonomiske risikoen tilknyttet nye og store fossilprosjekter.

«Med bevissthet om utfordringen verden står overfor med å eliminere energimangel, møte økende etterspørsel etter energi og sikre rimelig energi samtidig som utslippene reduseres, avviser ikke OPEC noen energikilder eller teknologier og mener at alle interessenter bør gjøre det samme og erkjenne kortsiktige og langsiktige realiteter», fortsetter generalsekretær al-Ghais i OPEC.