<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Å vedde på olje blir stadig mer populært

Sterke Kina-tall gir ytterligere støtte til oljeprisene fredag morgen.

Publisert 15. sep. 2023 kl. 07.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 259 ord
REKORD: I kinesiske raffinerier, her fra CNPCs raffineri i Dalian i Liaoning-provinsen. Foto: NTB

Oljeprisene fortsetter oppgang fredag, og går mot sine tredje strake uke i pluss.

Frontkontrakten for Brent-oljen står nå i 94,23 dollar pr. fat, opp 0,6 prosent (53 cent) siden midnatt og opp fra 93,59 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte torsdag. WTI-oljen stiger én prosent til 91,03 dollar pr. fat.

Sterke Kina-tall

Sterke makrotall fra Kina fredag gir støtte til oljeprisene. Både industriproduksjonen og detaljhandelen steg mer enn ventet i august, og i tillegg steg raffinerikjøringen ifølge Reuters til rekordhøye 64,69 millioner tonn denne måneden – opp nesten 20 prosent fra august i fjor og tilsvarende 15,23 millioner fat pr. dag. 

Oppgangen henger sammen med at kinesiske raffinerier har opprettholdt høy takt for å møte etterspørselen etter reiser og å dra nytte av høye marginer på eksport til asiatiske forbrukere. Samtidig bidrar de forlengede produksjonskuttene fra Saudi-Arabia og Russland til å holde oljeprisene oppe.

– Ingen som tviler

Sistnevnte fikk Det internasjonale energibyrået (IEA) tidligere denne uken til å advare om at oljemarkedet vil være i «betydelig underskudd» i fjerde kvartal.

– Det å vedde på olje blir stadig mer populært på Wall Street. Det er ingen som tviler på at beslutningen OPEC+ nylig tok vil holde oljemarkedet stramt gjennom fjerde kvartal, sier Oanda-analytiker Edward Moya til nyhetsbyrået.

Oljeprisene støttes også av at Kina har kuttet bankenes reservekrav, i tillegg til økte forventninger om at den globale syklusen med renteøkninger nærmer seg slutten. Den europeiske sentralbanken (ESB) signaliserte iallfall i går at gårsdagens renteøkning kan ha vært den siste.