<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

TGS og PGS med milliardemisjon

TGS og PGS med milliardemisjon i forbindelse med fusjonen – henter samlet opp mot 1,5 milliarder kroner.

Publisert 18. sep. 2023 kl. 16.41
Oppdatert 19. sep. 2023 klokken 07.26
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 204 ord
HENTER PENGER: Kristian Johansen i TGS vil hente penger. Foto: Ivan Kverme

   

For første gang i selskapets historie har TGS pådratt seg gjeld. 

«Hvis det er noe tidspunkt man skal ha gjeld i seismikk er det nå», sa investor Glen Ole Rødland til Finansavisen mandag da fusjonen ble kjent.

Nå henter altså TGS og PGS samlet opp mot 1,5 milliarder kroner i en emisjon. Pengene skal brukes til å støtte fusjonen, heter det i børsmeldingene fra selskapene. 

– PGS har hatt en veldig god kontantstrøm, men de har hatt for mye og for dyr gjeld, sier TGS-sjef Kristian Johansen som mandag annonserte at han vil kjøpe opp og slå sammen de to selskapene. Han møter aksjekommentator Karl Johan Molnes i studio og vi spør spørsmålene alle nå lurer på: Hvor mye lavere renter kan det nye selskapet få, hva skal TGS gjøre med seismikkskipene til PGS, er TGS-utbyttene truet og hva vil kunder og konkurransemyndigheter si?

«Nettoprovenyet vil bli brukt til å øke likviditeten og muliggjøre en finansielt robust sammenslått enhet etter den foreslåtte sammenslåingen med TGS, beskytte selskapet mot markedssvingninger før gjennomføringen av fusjonen, og opprettholde symmetri med TGS», skriver PGS i en separat melding.

TGS vurderer rettet emisjon på inntil 6,3 millioner aksjer. Det tilsvarer 5 prosent av aksjekapitalen. TGS-aksjen endte i 160,30 kroner mandag, og det gir en totalsum på rett over 1 milliard kroner for aksjene i emisjonen.

PGS vil også utstede opp mot 45,8 millioner nye aksjer. Aksjen stengte i 10,10 kroner og totalsummen er på over 460 millioner kroner. 

Mandag kveld melder begge selskapene om suksessfulle emisjoner. PGS har hentet drøyt 46 millioner nye aksjer til en pris på 9,60 kroner pr. stk., til totalt 439,3 millioner kroner.

TGS har hentet 6,3 millioner nye aksjer til 152,50 kroner pr. stk., og fikk totalt inn 943,1 millioner kroner.