<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardsmell for Vår Energi

Vår Energis prestisjeprosjekter Balder og Johan Castberg blir 7,6 milliarder dyrere.

Publisert 19. sep. 2023 kl. 07.29
Oppdatert 19. sep. 2023 klokken 12.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 458 ord
JUSTERER: Vår Energi og adm. direktør Nick Walker. Foto: Vår Energi

 

Etter å ha steget mye på børsen i det siste, kom Vår Energi tirsdag morgen med dårlige nyheter på prosjektfronten, med budsjettsprekk på både Balder og Johan Castberg på totalt 730 millioner dollar, eller 7,9 milliarder kroner.

Vår Energi varslet kostnadsoverskridelse for prosjektet på samme dag i fjor, da det ble lagt frem overskridelser på 1,2 milliarder dollar. På toppen av dette jekker Vår Energi nå ned produksjonsutsiktene for inneværende år til mellom 210.000 og 220.000 fat pr. dag, fra 210.000 til 230.000 tidligere. Målet om produksjon på over 350.000 fat om dagen ved utgangen av 2025 opprettholdes.

Kostnadsøkningene på Balder gjøres for å reflektere et strammere leverandørmarked, redusere risiko rundt tidsplanen og forbedre byggeproduktiviteten. Det Equinor-driftede Johan Castberg-prosjektet påvirkes av lignende faktorer i tillegg til økt omfang av arbeid i Norge etter mobilisering fra Singapore.

Trøbbel i leverandørkjeden

Høy aktivitet på norsk kontinentalsokkel, utfordringer i forsyningskjeden og krigen i Ukraina nevnes som grunner til økte priser. Dette har påvirket produktiviteten og økt forventet kapitalkostnad for å fullføre prosjektene, noe som gjenspeiler behovet for flere arbeidstimer for å opprettholde fremdrift, samt høyere priser og satser for utstyr, offshore-støttefartøy og arbeidskraft, skriver selskapet i børsmeldingen.

– Balder X og Johan Castberg er to store utviklingsprosjekter som vil bidra vesentlig til produksjonsvekst og langsiktig verdiskapning til tross for den økte kapitalkostnaden. Vi har som mål å forlenge produksjonen i Balder-området utover 2045 med den oppgraderte Jotun FPSO som en vert for potensielle nye tilkoblinger, som for eksempel King- og Prince-feltene som ble oppdaget i 2021, sier Nick Walker, adm. direktør i Vår Energi.

BLIR DYRERE: Johan Castberg ved kai hos Aker Solutions på Stord. Foto: Equinor

Dekkes av skatt

Analytiker Vidar Lyngvær i Danske Bank Markets estimerer effekten på verdijustert egenkapital (NAV) etter skatt til 0,60 kroner aksjen. De økte investeringskostnadene vil i stor grad spises opp av skattesystemet på norsk sokkel. Lyngværs analytikerkollega John Olaisen i ABG Sundal Collier beregner at 78 prosent dekkes, slik at effekten etter skatt blir på 160 millioner dollar. Dette tilsvarer 0,70 kroner pr. aksje i Vår Energi.

Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities påpeker i en oppdatering at tidspunktet for oppstart av produksjonen på både Johan Castberg og Balder forblir til neste år, og at effekten etter skatt er 2 prosent av markedsverdien og mindre enn 10 prosent av nettoresultatet for neste år om man antar at oljeprisen blir liggende der den er i dag.

Han mener tirsdagens dårlige nyheter allerede er priset inn i prisingen av selskapet, og opprettholder både kjøpsanbefaling og kursmål.