<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det er et «mini-Brasil»

DOF-inntjeningen vil gå til å redusere gjeld de neste par årene. Etter det vil Guyana forhåpentlig bidra med utbyttekapasitet.

Publisert 19. sep. 2023 kl. 11.38
Oppdatert 19. sep. 2023 klokken 12.10
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 267 ord
19.09.2023 I en verden der mange må ut med tosifrede renter sitter DOF med lån som ligger langt lavere. Samtidig er gjelden fortsatt høy og skal nedbetales, lover konsernsjef Mons Aase. På kapitalmarkedsdagen kommer han til studio for å fortelle hvorfor det nå er «hot» å eie båt igjen, hvor stort eventyret deres med Exxon i Guyana kan bli og hvordan man kan tjene penger i havvind.

DOF

DOF varmer tirsdag opp til Paretos energikonferanse med en kapitalmarkedsdag, og før denne var DOF-sjef Mons Aase i studio i Børsmorgen. Han kunne bekrefte godt trykk i energisfæren.

– Hvis du ser jorden rundt, så koker det ganske bra i de fleste områder, sa Aase.

– I perioden vi går inn i nå tror vi det er fornuftig å være «asset-tung», altså ha god tilgang på båter. Ratene og annenhåndsverdiene er på vei oppover, og de som eier skip vil derfor bli vinnerne fremover, fortsatte han.

Må redusere gjelden

Men selv om inntjeningen begynner å bli hyggelig igjen er ikke dette aksjonærene vil se så mye til med det første. Stikkordet er nettogjelden på rundt 15 milliarder dollar.

– Fokus for oss de neste 1-2 årene blir å redusere gjeld. Alt vi drar inn skal gå til det. Nøkkeltallene er på god vei ned, men samtidig har vi en restruktureringsavtale å forholde oss til, og selskapet må refinansieres før vi kan snakke utbytter, sa Aase. 

– Siste frist er 2026, men det blir helt sikkert ikke etter 2025. Når utbyttene vil komme, vil bli en avveining mellom handlefriheten – som er litt begrenset nå, og kostnad, fortsatte han og viste til at DOF i dag har en finansering med lav margin betydelig under markedet. 

Enormt Exxon-funn

Et marked som forhåpentlig vil gi DOF utbyttekapasitet er Guyana, hvor selskapet bistår ExxonMobil i utbyggingen av et enormt oljefunn.

– De snakker om 1,2 millioner fat pr. dag i 2027. (...) Vi ser på Guyana som et «mini-Brasil» der vi kan vokse med Exxon og være der i årtier fremover, sa Aase.