<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Dette selskapet er sannhetsserumet

Aksjekommentator Karl Johan Molnes mener PGS-fusjonen vil gjøre TGS til et «vanlig» seismikkselskap, og at Shearwater er testen på hvor godt markedet vil bli.

Publisert 19. sep. 2023 kl. 15.13
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 237 ord
19.09.2023 Bare noen timer etter at ekteskapsplanene ble annonsert kom plutselig meldingen om at TGS og PGS også ville hente friske penger i forbindelse med fusjonen. Burde nyhetene vært sluppet samtidig og hva sier dette om fusjonen? Aksjekommentator Karl Johan Molnes er med.

   

Mandag morgen ble det kjent at TGS slår seg sammen med PGS for å skape verdens største seismikkselskap, en transaksjon som har blitt godt mottatt av både analytikere og aksjonærer.

I etterkant har TGS og PGS hentet henholdsvis 953 og 439 millioner kroner i emisjoner

– Det som skjer med TGS nå er at det blir et vanlig seismikkselskap. Lønnsomheten har vært ekstraordinær, og i perioden 2012-14 var nettoresultatet dobbelt så høyt som det er nå. Men nå begynner de å kjøpe båter, og selv om resultatet skulle dobles er det mye mer kapital – slik at avkastningen i TGS etterhvert vil ligne et normalt selskap, sa Finansavisens aksjekommentator Karl Johan Molnes på Børsmorgen tirsdag.

– Se på Shearwater

Han pekte videre på det høye antallet seismikkskip som har blitt tatt ut av drift, og spurte hvor mye bedre markedet må bli før disse kommer inn igjen. 

– Testen blir å se på hva Shearwater gjør. De ønsker seg på børs, har aktive skip og skip i opplag. Markedet har blitt 70 prosent mindre, men skal det bli så hett som mange tror, må man følge med der. Shearwater er sannhetsserumet, fortsatte Molnes.

TGS faller i 14.45-tiden tirsdag 3,6 prosent etter at DNB Markets har nedgradert aksjen fra kjøp til hold, mens PGS faller drøye prosenten etter at samme meglerhus har oppgradert fra selg til hold.