<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Koker mer under overflaten enn det folk ser

Equinor-topp Irene Rummelhoff mener energikrisen i Europa fortsetter, og venter volatilitet i prisene de neste årene.

  Publisert 20. sep. 2023 kl. 16.09
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 377 ord
  Equinor-topp hos Pareto: - Det koker mer enn det folk ser
  20.09.2023 - Energikrisen i Europa er ikke over, advarer Equinors øverste ansvarlige for handel av olje, gass og strøm, Irene Rummelhoff. På Pareto-konferansen er hun en av hovedgjestene og vi diskuterer de høye prisene, energisituasjonen for Europa og Equinors nye satsing på karbonfangst i USA. Den kan bli like stor som den norske, sier hun om Bayou Bend-samarbeidet med Chevron.

  – Energikrisen i Europa er ikke over, advarer Equinors øverste ansvarlige for handel av olje, gass og strøm, Irene Rummelhoff.

  – Jeg tror det koker mer under overflaten enn det folk kanskje ser med det blotte øye. Det er nok mange som har senket guarden litt og trodd at energikrisen er over. Det er den for alle praktiske formål ikke, for vi har veldig lite nye ekstra tilbud i markedet, vi må vente til 2026 eller 2027 før det kommer ny volumer. Streiken i Australia er et godt eksempel på hvor nervøse markedene er. 

  Arbeidere ved Chevrons flytende naturgassanlegg i Australia startet delvise streiker forrige uke ved Gorgon- og Wheatstone-anleggene og Wheatstone offshore-plattformen i Vest-Australia etter at forhandlinger om en ny arbeidsavtale falt i grus. I fjor stod de tre anleggene for 7 prosent av verdens LNG-produksjon, og energiprisene fikk en oppsving på streikenyhetene.

  – Det var mest interessant når ryktene kom, da gikk TTF-prisene opp 40 prosent på et tidspunkt den dagen, og vår aksjekurs gikk faktisk opp 7 prosent. Jeg vil påstå at begge deler var en overreaksjon, sier Rummelhoff.

  Skulle den kommende vinteren bli kaldere enn vanlig, kan det føre til tomme lagre, og dermed vedvarende høye priser, sier Rummelhoff.

  – Da tror jeg vi kan få store problemer, for da går vi ut av vintersesongen med tomme lagre, og det blir et kjør for å fyllle opp lagrene til neste vinter. Blir det kaldt blir det tøft i markedet, blir det mildt kommer vi til å fortsette som normalt slik vi har gjort de siste seks månedene. 

  Hun tror vi må vente noen år før markedet roer seg og blir mer robust.

  – Jeg tror vi må vente til 2026 og 2027, da det kommer store nye volumer med LNG fra Qatar og USA. Inntil den tid tror jeg vi må belage oss på en del volatilitet. 

  – Vi er litt usikre på etterspørselsresponsen, jeg var litt overrasket over at ikke etterspørselen på gass har kommet opp nå som prisene har vært stabile over en periode. Jeg tror det er et tegn på at det er en forsinkelse og at industrielle aktører må se en forlenget periode med relativt stabile lave priser før de igjen åpner for eksempel en gjødselsfabrikk eller et aluminiumverk.  

  Se hele intervjuet med Rummelhoff i toppen av saken.