<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen opp: – Ser ingen tegn på at det skal snu

Analytiker ser ingen tegn på at oljeprisoppgangen skal snu. Nå rettes fokus mot viktige nøkkeltall fra Kina.

  Publisert 25. sep. 2023 kl. 09.11
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 293 ord
  OPPGANG: Oljeprisen klatrer i morgentimene mandag. Kina er i fokus blant investorene. Foto: Dreamstime

  Oljeprisen har steget kraftig de siste ukene før den for første gang på tre uker fikk et lite tilbakefall forrige uke. 

  Nordsjøoljen er opp 0,2 prosent i morgentimene mandag til 92,40 dollar pr. fat. Ved stengetid på Oslo Børs fredag ble et fat omsatt for 93,15 dollar.

  Den amerikanske WTI-oljen er opp 0,4 prosent til 90,47 dollar fatet.

  «Vi forblir optimistiske, ettersom Saudi-Arabia fortsetter å redusere produksjonen, og både Kina og USA viser robust etterspørsel,» sa Zhou Mi, analytiker ved Chaos Research institutt i Shanghai, ifølge Bloomberg.

  Oljeprisen har steget med mer enn en fjerdedel siden slutten av juni, med priser som er på vei til den største kvartalsvise økningen siden mars 2022, mye hjulpet av produksjonskutt fra Saudi-Arabia og Russland.

  «For øyeblikket ser vi ingenting som tyder på at oppgangen vil snu,» la Zhou Mi til.

  Russland annonserte forrige uke et midlertidig forbud mot diesel- og bensineksport, noe som støttet drivstoffpriser. I tillegg falt USAs råoljelagre. Baker Hughes' riggtelling for USA var ned 11 på ukesbasis til 630 rigger og ned 134 rigger på årsbasis, meldte Baker Hughes fredag.

  Tall fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy viste at de amerikanske råoljelagrene falt med 2,1 millioner fat til 418,5 millioner fat.

  Forventer økt aktivitet i Kina

  Forventninger om bedre økonomiske nøkkeltall denne uken fra Kina, verdens største råoljeimportør, løfter også stemningen.

  Det forventes en oppgang i Kinas industriproduksjon. Innkjøpsindeksen for industrisektoren skal over 50 for første gang siden mars, sier Goldman Sachs-analytikere, ifølge Reuters.

  En indeks over 50 poeng indikerer økt aktivitet, mens under 50 viser fallende aktivitet.

  – Kina har en del utfordringer, derfor er det spenning knyttet til disse tallene. Myndighetene har forsøkt å stimulere økonomien, men har ikke brukt særlig omfangsrike virkemidler hittil, så det blir spennende å se om det er noen positiv effekt å se, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank.