<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Starten på et nytt offshoreeventyr

Golden Energy Offshore Services vil vokse og har ambisjoner om å drive en flåte på 15–20 skip.

Publisert 09:23 28. sep. 2023
Oppdatert 13:59 28. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 474 ord
MER ENN DOBLER FLÅTEN, VARSLER YTTERLIGERE VEKST: Adm. direktør Per Ivar Fagervoll i Golden Energy Offshore Services ser lyst på markedsutsiktene for offshore serviceskip og vil bygge opp en større flåte. Foto: ShipSpotting

 

– Dette er bare starten på et nytt offshoreeventyr på Sunnmøre.

Det sier rederisjef Per Ivar Fagervoll etter at Golden Energy Offshore Services onsdag kveld hentet 359 millioner kroner i en kapitalutvidelse for å finansiere kjøpet av skip fra nederlandske Vroon.

Ålesund-rederiet varslet i begynnelsen av august at selskapet overtar fire plattformforsyningsskip og ett flerbruksskip av Vroon for til sammen 94 millioner dollar – tilsvarende nær 1 milliard  kroner.

KONSENTRERER SEG OM PLATTFORMFORSYNINGBÅTER: «Vos Passion» er et av de fire plattformforsyningsskipene som nå innlemmes i flåten. FOTO: ShipSpotting.com

Har vekstplaner

Senere er flerbruksskipet besluttet solgt. Det betyr at Vroon-transaksjonen øker rederiets flåte fra tre til syv plattformforsyningsskip som er bygd i perioden fra 2005 til 2019.

Prisen på de fire nyinnkjøpte fartøyene er 21 millioner dollar pr. stykk, noe Golden Ocean mener vil kunne tilbakebetales på under tre år med en dagrate på 30.000 dollar. Det fremgår av en presentasjon torsdag.

Men selskapet vil vokse videre:

– Vi skal fortsette å ekspandere og søke flere muligheter i markedet og virkelig bli en aktør å regne med i offshoremarkedet fremover, sier Fagervoll.

Han «ser det som sannsynlig at vi teller 15–20 skip i flåten innen 12–18 måneder» og er opptatt av å sikre tonnasje som ved behov også kan klargjøres for bruk i subsea- og havvindmarkedene.

– Vi skal fortsette den gode jobben som er blitt lagt ned og virkelig gi gass. Selskapet er rigget for videre ekspansjon og verdiskaping.

– Markedet ser meget bra ut fremover i flere regioner, sier han.

Stor interesse

Ifølge selskapet var det stor interesse for emisjonen. Golden Energys største aksjonær, Oaktree Capital Management, tegnet seg for rett under 50 prosent.

– Den rettede emisjonen hadde høy etterspørsel fra investorer og ble betydelig overtegnet fra bredt spekter av investorkategorier og geografier, sier Fagervoll.

Topp ti største tildelinger tok cirka 91 prosent av transaksjonen, og Oaktree opprettholder sin eierandel på 41,25 prosent.

Meglerhusene Arctic, Fearnley og Pareto Securities var tilretteleggere for kapitalutvidelsen.

Planen er nå å gjennomføre en reparasjonsemisjon på 70 millioner kroner rettet mot eksisterende aksjonærer som ikke fikk tilbud om å tegne seg onsdag kveld.

– Kjempeavtale

Om den foreløpige avtalen om salget av det ene av Vroon-skipene sier Fagervoll:

– Dette er en kjempeavtale for oss, og viser at vi er der vi skal være. Den beviser også at vi gjorde en veldig god deal da vi kjøpte disse båtene.

Rederiet har tidligere fått tilsagn fra Fleetscape Capital, et datterselskap av Oaktree Capital, om en femårig salgs- og tilbakeleietransaksjon på 98,6 millioner dollar, inklusive en refinansiering av to av skipene som Golden Energy eide fra før.

Ved lunsjtid torsdag var aksjen opp 9,91 prosent til 1,286 kroner på Oslo Børs.