<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Satser på fjorårets børsvinner

Tor Olav Trøim og Arne Blystad går inn i oljeserviceselskapet Solstad Offshore.

Publisert 29. sep. 2023 kl. 08.46
Oppdatert 1. okt. 2023 klokken 08.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 313 ord
LASTER OPP: Tor Olav Trøim satser over 28 millioner på fjorårets børsvinner. Foto: Iván Kverme

 

Olje- og shippingaksjene var det store på børsen i 2022. Med en avkastning på hele 517 prosent tronet Solstad Offshore øverst, men i år har skuten endret kurs. Aksjen er ned 24,7 prosent. Nå satser Trøim over 28 millioner på fjorårets børsvinner.

Ifølge den svenske aksjonærtjenesten Holdings kjøpte Trøim seg inn i Solstad den 26. september gjennom selskapet Drew Holdings. Da var kursen på mellom 25,30 og 26,20 kroner pr. aksje. Med en gjennomsnittskurs på 25,75 kjøpte Trøim aksjer for over 28 millioner kroner.

Trøim er nå den femte største eieren i Solstad Offshore.

I 19 år var Trøim John Fredriksens nærmeste medarbeider og bisto gründeren med å bygge opp Fredriksen-gruppen frem til han sluttet i 2014. 

Et annet kjent navn som har dukket opp på listene i Solstad Offshore er skipsreder og investor Arne Blystad. Blystad kjøpte seg inn i selskapet i august, og sitter nå på 571.414 aksjer i offshoreselskapet. Dette har en markedsverdi på over 15 millioner kroner etter torsdagens sluttkurs, og gjør investoren til den niende største eieren.

Tidenes sterkeste kvartal

Andre kvartal ble tidenes sterkeste kvartal for Solstad Offshore, målt i inntekter og EBITDA.

Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA), justert for engangseffekter, steg fra 528 til 934 millioner kroner.

Driftsinntekter kom inn på 1.914 millioner kroner i andre kvartal, og steg fra 1.325 millioner kroner i samme periode i fjor. Både EBITDA og inntekter er rekordhøye, med en EBITDA-margin på kruttsterke 49 prosent.

Flåteutnyttelsen var 89 prosent for fartøyene som var i drift.

Lukas Daul i Arctic Securities har en holdanbefaling på aksjen, og et kursmål på 33 kroner.

«Solstad jobber med en refinansiering som må på plass innen første kvartal 2024. De har solgt PSV-flåten sin til Tidewater i første kvartal, hvor prisen lå noe under forventningene. Men dette var en del av en større øvelse, og en av forberedelsene til refinansieringen som vil kreve støtte fra flere forskjellige grupper i kapitalstrukturen», sa analytikeren til Finansavisen i juli.