<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Noe jeg tror aksjemarkedet har ventet utålmodig på

Otovo selger norske og svenske porteføljer til Swiss Life. Avtalen kan komme opp i 700 millioner kroner.

Publisert 6. okt. 2023 kl. 08.19
Oppdatert 6. okt. 2023 klokken 13.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 305 ord
PÅ SELGER'N: Otovo, ledet av Andreas Thorsheim. Foto: Thomas Bjørnflaten

 

Otovos heleide datterselskap EDEA MidCo har inngått en avtale med Forte PV, et investeringsfond administrert av Swiss Life Asset Managers, om salg av sine norske og svenske abonnementsporteføljer i en avtale som kan komme opp i 700 millioner kroner, går det frem av en børsmelding fredag.

Transaksjonen viser ifølge selskapet «betydelig verdiskapning», og frigjør 77 millioner kroner ved sluttføring og omtrent 90 er kroner senere. Diskonteringsraten, slik den er brukt i Otovos alternative prestasjonsmål (APM), er 5,1 prosent etter skatt og 6,4 prosent før skatt.

– Sentralt i vår modell

Totalt vederlag som betales av kjøperen ved sluttføring av avtalen er rundt 230 millioner kroner. Sluttføring ventes å finne sted nå i løpet av fjerde kvartal.

– Et salg som dette er sentralt i vår forretningsmodell og er noe jeg tror aksjemarkedet har ventet utålmodig på. Nå har vi bevist at vi kan selge porteføljer i Norge og Sverige med god verdiskapning, så nå gjelder det bare å bygge mer både her og i eurolandene, sier Otovo-sjef Andreas Thorsheim til Finansavisen.

Avtalen på opptil 700 millioner kroner omfatter installasjoner som er fullført og vil bli bygget de kommende månedene, har en såkalt «ticket size» på 600 millioner kroner/52,5 millioner euro på porteføljenivå.

Ved sluttføring av salget vil porteføljen inkludere alle Otovos abonnementseiendeler i Norge og Sverige frem til slutten av august 2023, og ha rettigheter til alle kontantstrømmer i samsvar med disse eiendelene.

Vil utvikle partnerskap

Otovo vil fortsette å inngå nye abonnementsavtaler på vegne av de solgte porteføljeselskapene, og har avtalt å selge alle soltakprosjekter som starter opp i Skandinavia til Swiss Life frem til utgangen av 2024 – på de samme vilkårene. Avtalen kan forlenges til september 2025 i tilfelle det oppstår forsinkelser i installasjonen. 

Den endelige porteføljestørrelsen forventes å være 3.000-3.500 systemer.

Swiss Life og Otovo tar sikte på å utvikle partnerskapet til å omfatte eiendeler utover Skandinavia fra 2024 og utover.