<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

ExxonMobil kjøper Pioneer i årets største oppkjøp

ExxonMobil kjøper Pioneer for 59,5 milliarder dollar. Dermed blir ExxonMobil den største oljeprodusenten på USAs største oljefelt med god margin.

  Publisert 11. okt. 2023 kl. 12.33
  Oppdatert 11. okt. 2023 klokken 14.12
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 271 ord
  Foto: AFP

  Exxon Mobil og Pioneer Natural Resources offentliggjorde i en felles uttalelse onsdag at Exxon kjøper Pioneer. Oppkjøpet gjøres i Exxon-aksjer og koster 59,5 milliarder dollar, ifølge BusinessWire. Det verdsetter en Pioneer-aksje til 253 dollar per stykk. Det er en premie på 18 prosent for Pioneer-aksjonærene.

  Pioneer-aksjen stengte i 237 dollar stykket på tirsdag. I førhandelen onsdag stiger kursen til over 242 dollar. 

  Avtalen ventes å fullføres i løpet av første halvdel av 2024, ifølge melder Exxon.

  På forhånd var det rykter   om at avtalen ville ligge rundt 60 milliarder dollar. Selv om prisen er 500 millioner dollar lavere, er det likevel årets største oppkjøp, foran Pfizer kjøp av kreftmedisinfirmaet Seagen Inc. for 43 milliarder dollar i mars

  Pioneer-aksjonærene mottar 2,3234 Exxon-aksjer per Pioneer-aksje. Oppkjøpet setter selskapsverdien – inkludert gjeld – til Pioneer til 64,5 milliarder dollar.

  Sammen er de to estimert å ha 16 milliarder fat med oljeekvivalenter i Permian-bassenget, på grensen mellom Texas og New Mexico, som er det største oljefeltet i USA. Etter oppkjøpet vil Exxons produksjon på feltet mer enn doble seg, til 1,3 millioner fat med oljeekvivalenter per dag. Produksjonen er ventet å øke til 2 millioner per dag i 2027, ifølge Exxon. Det vil være dobbelt så stort som den nest største aktøren i bassenget, som er Occidental på 759.000 fat per dag.

  På forhånd var Exxon og Pioneer henholdsvis den nest og femte største aktørene i bassenget. I etterkant av kjøpet blir Exxon den desidert største aktøren i bassenget, ifølge Bloomberg.

  «Dette gir enda større konsentrasjon av færre eiere. Etter min mening gir det da bedre kapitaldisiplin, som betyr lavere risiko for ukontrollert produksjonsvekst», sa Bjarne Schieldrop i SEB om effektene av på det tidspunktet mulige oppkjøpet.