<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Foran skjema i Nordsjøen

Produksjonen fra Breidablikk-feltet i Nordsjøen er i gang – flere måneder raskere enn planlagt. Totalt estimeres feltet til nær 200 millioner fat utvinnbar olje.

Publisert 20. okt. 2023
Oppdatert 20. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 286 ord
OPERATØR: Equinor, her ved konsernsjef Anders Opedal. Foto: Eivind Yggeseth

     

PARTNER: Vår Energi og konsernsjef Nick Walker. Foto: Iván Kverme

Fredag har produksjonen fra Breidablikk-feltet i den sentrale delen av Nordsjøen startet, fire måneder før plan, og på budsjett, melder operatør Equinor og partner Vår Energi fredag. Dessuten er produksjonen høyere enn ventet fra start.

– Prosjektet er svært lønnsomt, gir viktige volumer til markedet og vil skape store verdier for det norske samfunnet og eierne, sier Geir Tungesvik, direktør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.

Equinor er operatør ved Breidablikk-feltet med sine 39 prosent. Vår Energi har 34,4 prosent, mens partnerne Petoro og ConocoPhillips Skandinavia sitter med henholdsvis 22,2 og 4,4 prosent.

200 millioner fat

Det er estimert at feltet har nær 200 millioner fat utvinnbar olje.

Feltet, som er knyttet til Grane-plattformen, har tatt rundt tre år å utvikle etter at plan for utbygging og drift ble levert inn i september for tre år siden.

Mens planen opprinnelig var å starte å produsere fra fem brønner i første kvartal neste år, er produksjonen nå i gang allerede, og antallet brønner er utvidet til åtte. De resterende brønnene skal ifølge partnerne bores og ferdigstilles innen 2025.

Feltet bygges ut med til sammen 22 brønner fra fire brønnrammer. Det forventes å produsere på platånivå i årene 2024 til 2026. Platåproduksjonen er estimert til mellom 55.000 og 60.000 fat pr. dag brutto.

De totale investeringene i Breidablikk-prosjektet estimeres til drøyt 21 milliarder kroner.