<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Solstad Offshore sikrer refinansiering

Aker bidrar med minst 2,25 milliarder kroner i refinansieringen til Solstad Offshore.

Publisert 23. okt. 2023 kl. 07.53
Oppdatert 23. okt. 2023 klokken 09.01
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 524 ord
FÅR INN MILLIARDER: Adm. direktør Lars Peder Solstad i Solstad Offshore sier Akers støtte har vært avgjørende i refinansieringen. Foto: Thomas Bjørnflaten

  -  

Solstad Offshore har kommet til enighet med Aker, AMSC, DNB og Eksfin om en refinansieringsavtale, melder rederiet mandag.

En del av planen er at Solstad skal etablere et morselskap, Solstad NewCo, der totalt 4 milliarder i ny egenkapital skal bli hentet inn. Kjell Inge Røkkes Aker skal bidra med minst 2,25 milliarder kroner, og garanterer for ytterligere 750 millioner kroner, står det.

Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker sier de håper det kommer utbytter allerede fra neste år.

– Den sterke markedsutsikten og den umiddelbare gjeldslettelsen gir et solid grunnlag for økt verdiskaping, med en tydelig ambisjon om å starte utbetaling av kvartalsvise utbytter fra Solstad NewCo i 2024.

Ikke mulig uten Aker

AMSC vil bidra med alle aksjene i selskapet som eier CSV Normand Maximus, mot utstedelse av nye aksjer i Solstad NewCo tilsvarende 1 milliard kroner.

I tillegg får aksjonærer i Solstad Offshore tilbud om å tegne seg for nye aksjer i det nye selskapet, som skal hente inn 750 millioner kroner.

POSITIV: Aker-sjef Øyvind Eriksen sier de holder en knapp på at det nye selskapet kommer med utbytter allerede i 2024. Foto: Andreas Drange Jensen

– Refinansieringen gir en løsning til fordel for alle aksjonærer i Solstad. Denne kombinasjonen vil posisjonere både Solstad NewCo og Solstad Group for fremtidig vekst og verdiskaping for aksjonærene i det forventede sterke offshoremarkedet i årene som kommer, sier adm. direktør Lars Peder Solstad.

– Aker har vært en avgjørende bidragsyter til Solstad-gruppen fra dag én, og uten Akers støtte, både i løpet av de siste årene og fremover, ville denne refinansieringen ikke ha vært mulig, sier han videre.

Ingen konsekvenser for ansatte

Selskapet får refinansiert flåtelånet som forfaller 31. mars 2024, og får også et nytt flåtelån på 9,7 milliarder kroner, sikret av DNB og Eksfin.

Solstad Offshore

  • Norges største offshorerederi med rundt 3.500 ansatte. Hovedkontoret ligger i Skudeneshavn.
  • Er leverandør av maritime tjenester til oljerelatert offshorevirksomhet over hele verden.
  • Har en flåte på rundt 100 skip.
  • Gikk gjennom en finansiell restrukturering i 2020, og fikk redusert gjelden fra rundt 30 til rundt 20 milliarder kroner.
  • Er notert på Oslo Børs. Lars Peder Solstad er konsernsjef.
  • Aker Capital er største aksjonær med rundt en fjerdedel av aksjene.

Selskapet skal drive videre som før, og avtalen får ingen følger for kunder eller ansatte.

Nye Solstad NewCo vil bestå av 35 ankerhåndtering- konstruksjonsskip, og Solstad Offshore vil ha omtrent 27 prosent eierandel i selskapet. 

– Med vår førsteklasses flåte, sterke team, solide merittliste og virkelig globale tilstedeværelse, er Solstad meget godt posisjonert til å delta i det som ser ut til å bli en svært sterk markeds syklus innen offshore-energi i våre kjerneområder globalt. Refinansieringen reduserer betydelig finansiell risiko for alle interessenter, samtidig som den bevarer så mye av oppsiden som mulig, sier Solstad.

Med en avkastning på hele 517 prosent tronet Solstad Offshore øverst blant børsvinnerne i 2022, men så langt i år er aksjen ned 8 prosent.