<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Resultatet ned 60 prosent for oljegigant

Aksjen faller på børsen etter at BP la frem tallene for tredje kvartal. 

  Publisert 31. okt. 2023 kl. 11.03
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 376 ord
  GOD GLID INNEN OLJE: Oljevirksomheten til BP gjorde det godt i tredje kvartal, mens gass gjorde det ikke.  Foto: Bloomberg

  BP-aksjen faller på børsen tirsdag etter at selskapet la frem tallen for tredje kvartal som var dårligere enn ventet, skriver Bloomberg.

  Den britiske energigiganten justerte nettoinntekt for tredje kvartal var 3,29 milliarder dollar. Det var en nedgang fra 8,15 milliarder dollar fra samme periode året før, men opp fra 2,59 milliarder dollar i forrige kvartal. 

  Tall hentet inn fra LSEG (tidligere Refinitiv) viser at det på forhånd var ventet et overskudd på 4,1 milliarder dollar, skriver CNBC.

  Dette bidro til at aksjen falt tidlig ned 4,2 prosent i starten av børsdagen. 

  – Skuffende tall

  Likt som sine konkurrenter ligger inntjeningen til BP foreløpig langt bak fjoråret. I løpet av årets ni første måneder har britene hatt justerte nettoinntekt på 10,85 milliarder dollar. Det er mer enn en halvering fra samme periode i fjor da de hadde tjent inn 22,85 milliarder dollar.

  Justert EBITDA kom på 10,31 milliarder dollar. Også det er en økning fra andre kvartals 9,78, men en kraftig nedtur fra samme periode i fjor da selskapet fikk 17,41 i EBITDA. 

  Selskapet opprettholder sitt kvartalsvise tilbakekjøp av aksjer på 1,5 milliarder dollar. 

  – Dette er et skuffende tall, sier Redburn Atlantic-analytiker Stuart Joyner i en melding til Bloomberg.

  Joyner hadde håpet på en liten økning i tilbakekjøpet til 1,75 milliarder dollar, med tanke på den sterke makroøkonomiske situasjonen.

  MIDLERTIDIG: Murray Auchincloss ble ansatt som midlertidig sjef etter at Bernard Looney gikk av som toppsjef med umiddelbar virkning i september. Foto: Bloomberg

  Nedbetaler gjeld

  Ifølge selskapet har oljevirksomheten deres hatt et meget sterkt kvartal, mens innen gass har markedet vist seg å være relativt svakt. 

  Til tross for at overskuddet minket, har britene også fått nedbetalt gjeld. I løpet av tredje kvartal falt nettogjelden med 1,3 milliarder dollar, til 22,3 milliarder. 

  – Vi forblir forpliktet til å gjennomføre strategien vår, forventer å øke inntektene gjennom dette tiåret og er på sporet for å levere sterke avkastninger til våre aksjonærer, sier Murray Auchincloss, som ble midlertidig adm. direktør i BP etter Bernard Looney overraskende gikk av i september.