<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ørsted tapte 22 mrd. – stanser utviklingen i USA

Ørsted tapte 22,6 milliarder kroner i tredje kvartal, og har besluttet å stanse utviklingen av Ocean Wind 1 og 2. 

Publisert 1. nov. 2023 kl. 06.59
Oppdatert 22. des. 2023 klokken 14.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 348 ord
LA FREM TALL: Vindselskapet Ørsted har besluttet å stanse utviklingen i Ocean Wind 1 og 2. Foto: Michael Dwyer

Det danske vindselskapet, Ørsted, leverte tall for tredje kvartal tidlig onsdag morgen. Omsetningen falt med 48 prosent til 19 milliarder, sammenlignet med samme periode i fjor.

«Vi er ekstremt skuffet over å kunngjøre at vi avslutter utviklingen av Ocean Wind 1 og 2», sier Ørsteds konsernsjef Mads Nipper.

Den danske giganten faller 20 prosent på den danske børsen etter de skuffende tallene.

Det er ikke første gang i år at aksjekursen straffes hardt. I august raste kursen 25 prosent etter at selskapet meldte om milliardnedskrivninger. Låne- og konstruksjonskostnadene har skutt i været, samtidig som knallhard konkurranse blant prosjektutviklerne har lagt press på auksjonsprisene og derfor også inntektene til de nyeste prosjektene.

Store nedskrivinger

Fasit ble et resultat etter skatt på minus 22,6 milliarder danske kroner. Driftsresultatet før av- og nedskrivinger, EBITDA, endte på 9,2 milliarder i kvartalet. Hittil i år er de totale nedskrivningene for vindselskapet på 28,4 milliarder danske kroner.

Brorparten av dette er knyttet til det amerikanske offshoreprosjekt Ocean Wind 1 på 19,9 milliarder danske kroner. Samtidig har forsinkelser i leveransekjeden og økte rentesatser ført til betydelige nedskrivninger.

Ocean Wind er en foreslått 2248 megawatt (MW) offshore vindpark som skal lokaliseres på den ytre kontinentalsokkelen omtrent 24 kilometer utenfor kysten av Atlantic City, New Jersey.

«Dagens markedssituasjon med utfordringer knyttet til leveransekjeder, prosjektforsinkelser og økende rentesatser har utfordret våre offshoreprosjekter i USA, spesielt vårt offshoreprosjekt Ocean Wind 1, noe som har ført til betydelige nedskrivninger i Q3 2023,» sier adm. direktør Mads Nipper og legger til:

«Derfor har vi som en del av vår løpende gjennomgang av vår portefølje med US offshore-vindprosjekter besluttet å avslutte utviklingen av Ocean Wind 1 og Ocean Wind 2.»

Driftsresultatet før av- og nedskrivinger, EBITDA, for de første ni månedene beløp seg til 19,4 milliarder danske kroner. Så langt i år har selskapet tapt nærmere 20 milliarder danske kroner etter skatt.

Equinor og BP

Equinor skrev i forrige uke ned sine havvindprosjekter Empire Wind 1 og 2 og Beacon Wind med 3,3 milliarder norske kroner. BP skrev også ned sin del av de samme prosjektene med 6 milliarder.

«Havvindprosjekter på nordøstkysten av USA er negativt påvirket av kostnadsinflasjon og begrensninger i verdikjeden», skrev Equinor.