<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdiras i Aker Horizons

Verdiene i Aker Horizons har falt fem milliarder på et halvt år. – Det har vært betydelig uro, sier Kristian Røkke.

Publisert 2. nov. 2023 kl. 07.53
Oppdatert 2. nov. 2023 klokken 07.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 365 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Kristian Røkke i Aker Horizons. Foto: Ivan Kverme

 

Aker Horizons' verdijusterte egenkapital (NAV) var på 10,2 milliarder kroner ved slutten av tredje kvartal. I andre kvartal var verdiene på 11,1 milliarder, mens de var på 15,8 milliarder i første kvartal.

Verdiene har dermed falt med 5,8 milliarder kroner på et halvt år.

– Det har vært betydelig uro i kvartalet, som har påvirket kapitalmarkedene og farten i utviklingen til grønn industri i bred forstand, inkludert flere av våre prosjekter, sier Aker Horizons-sjef Kristian Røkke i kvartalsmeldingen.

Børsutviklingen i Aker Horizons har vært svært svak i år, med et kursfall på hele 75 prosent, og nå er markedsverdien kun 2,3 milliarder kroner.

Nær avtale

Mye av grunnen til børsfallet er at fornybarutvikleren Mainstream Renewable Power, der Aker Horizons er storeier, har hatt store problemer med kraftprosjekter i Chile.

Forsinkelser har gjort at selskapet havnet i mislighold med långivere og i slutten av juli børsmeldte Aker Horizons at Mainstream hadde påbegynt en rettslig restrukturering for de to datterselskapene Huemul og Condor i det søramerikanske landet. Prosessen ble gjort for å rydde opp i kapitalstrukturen, reforhandle gjeld og skyte inn ny kapital.

I den anledning gikk den børsnoterte amerikanske private equity-giganten Ares Management til sak mot holdingselskapene knyttet til Andes-porteføljen, med et krav på minst 313 millioner dollar, tilsvarende rundt 3,4 milliarder kroner, for lånebeløpet pluss renter. Saken ble først omtalt i den irske publikasjonen The Currency. Mainstream motsatte seg søksmålet.

I forbindelse med tredjekvartalsrapporten torsdag morgen melder Aker Horizons  at prosessen ventes å sluttføres i november, avhengig av visse forbehold, etter at långiverne godkjente planen tidligere i oktober.

Nå gjøres det store kostnadskutt. Totalt skal det gjøres besparelser på 45 millioner euro, tilsvarende over 500 millioner kroner.

Ingen nedskrivning

I andre kvartal tok Aker Horizons en nedskrivning på 2,3 milliarder kroner i Mainstream. I tredje kvartal ble verdiene i selskapet holdt i ro, og det er Aker Carbon Capture som bidrar til verdifallet på en snau milliard. Samtidig oppjusteres verdien på andre eiendeler under utvikling noe.

Aker Horizons sitter nå på en kontantbeholdning på 3,5 milliarder kroner og en tilgjengelig kredittfasilitet på 500 millioner euro, hvilket gir tilgjengelig likviditet på 9,1 milliarder.

I kvartalspresentasjonen opplyses det at det foreligger gjeldsforfall på 8,1 milliard kroner i 2025 og 3,9 milliarder i 2026.