<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utbyttefest

Lavere oljepriser sørget for at Saudi Aramco tjente langt mindre i tredje kvartal. Nesten hele resultatet på 32,6 milliarder dollar går til utbytte. 

Publisert 7. nov. 2023 kl. 10.22
Oppdatert 7. nov. 2023 klokken 10.30
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 653 ord
DELER UT: Saudi Aramco, ledet av Amin H. Nasser. Foto: NTB

Saudi Aramco melder tirsdag om et resultat etter skatt på 32,6 milliarder dollar i tredje kvartal, ned fra 42,4 milliarder dollar i samme periode i fjor.

Saudi-Arabias statlige oljeselskap forklarer nedgangen med lavere oljepriser og solgte volumer, men ifølge CNBC var resultatet likevel i overkant av analytikerkonsensus på 31,8 milliarder dollar.

Driftsresultatet falt fra 80,0 til 62,5 milliarder dollar, og inntektene fra 163,7 til 130,4 milliarder dollar.

Opprettholder utbyttet

Den frie kontantstrømmen ble mer enn halvert, fra 45 milliarder dollar i tredje kvartal i fjor til 20,3 milliarder dollar. Likevel opprettholder Saudi Aramco utbyttet på 29,4 milliarder dollar til investorene og – først og fremst – den saudi-arabiske regjeringen.

MOTTAR MILLIARDER: Saudi-Arabia, ledet av kronprins Mohammed bin Salman. Foto: NTB

19,5 milliarder dollar utgjør såkalt «basisutbytte», mens utbetalingen av de siste 9,9 milliarder dollarene er resultatbasert.

«Vi tror etterspørselen etter energi trolig vil stige på mellomlang og lang sikt og investerer i vår voksende, integrerte portefølje gjennom vårt største investeringsprogram i historien. Investeringene på 11 milliarder dollar i tredje kvartal gjenspeiler vår intensjon om å møte den stigende etterspørselen ved å utnytte unike investeringsmuligheter», skriver selskapet i rapporten.

Har LNG-ambisjoner

I løpet av kvartalet gjorde Saudi Aramco eksempelvis sin første internasjonale investering i LNG (flytende naturgass) ved å kjøpe «en strategisk minoritetspost» i MidOcean Energy for 500 millioner dollar. I avtalen ligger det også en opsjon om å kjøpe seg videre opp.

MidOcean er i ferd med å kjøpe interesser i fire LNG-prosjekter i Australia, som en del av en vekststrategi som går ut på å skape en global LNG-virksomhet. 

MidOcean er kontrollert av det amerikanske investeringsselskapet EIG Partners, som ledet konsortiet som kjøpte 49 prosent av Aramcos oljerørledningsvirksomhet i 2021 i en avtale som tilførte det saudi-arabiske oljeselskapet 12,4 milliarder dollar.

Oljeprisene trekker ned

Saudi-Arabia har som de facto-lederen av OPEC gjennomført flere produksjonskutt, både frivillige og som del av den formelle OPEC-politikken. Det frivillige kuttet på én million fat pr. dag gjelder ut 2023, og vil bli tatt opp til ny vurdering i desember.

Januar-kontrakten for Brent-oljen handles tirsdag til 83,86 dollar pr. fat, ned 1,6 prosent (1,33 dollar) siden midnatt og fra 86,03 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte mandag. 

Desember-kontrakten for WTI-oljen står i 79,41 dollar pr. fat, ned 1,8 prosent (1,42 dollar) siden midnatt.

SANKSJONSLETTELSER? For Venezuela og president Nicolas Maduro. Foto: NTB

Kinas handelsbalanse viste tirsdag at råoljeimporten i oktober steg markant både på års- og månedsbasis, mens landets samlede eksport fortsatt falt raskere enn ventet.

– Kinas eksportdata kan ses på som svakere enn ventet, men innenlandsk etterspørsel kan være i ferd med å ta seg opp, sier analytiker Leon Li i CMC Markets til Reuters.

Venezuela tilbake?

Forventninger om lavere raffinerikjøringer i Kina mellom november og desember kan ifølge nyhetsbyrået bidra til å begrense oljeetterspørselen og forsterke prisfallet, mens noen analytikere hevder forlengelsen av kuttene fra Saudi-Arabia og Russland kan indikere at disse landene fortsatt er bekymret for etterspørselen. Bekymringer for en varmere vinter enn ventet legger også press på prisene.

Nordnet-analytiker Roger Berntsen trekker i tillegg frem forventninger om økt Venezuela-produksjon. 

«Venezuela har opplevd en betydelig nedgang i sin produksjonskapasitet etter innføringen av amerikanske sanksjoner som svar på anklager om menneskerettighetsbrudd og valgmanipulasjon under Maduro-regjeringen. Sanksjonslettelser antyder mulig bedring i Venezuelas oljeproduksjon, selv om landet fortsatt møter utfordringer som krever store investeringer for å nå tidligere produksjonsnivåer», skrev Berntsen i tirsdagens morgenrapport.