<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vindpark i krise – skylder på Hydro

Gigantprosjektet Markbygden Ett er i krise og ber nå om konkursbeskyttelse, skriver Dagens Industri. Skylden legger selskapet på en lite lukrativ avtale med Hydro Energi.

Publisert 12. nov. 2023 kl. 14.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 291 ord
I TRØBBEL: Vindparken Markbygden Ett taper stort på kraftavtale med Hydro Energi. Foto: Svevind

Ifølge Dagens Industri (DI) har en av sveriges største vindparker, Markbygden Ett, søkt om konkursbeskyttelse.

Årsaken skal være en veldig ulønnsom avtale som selskapet har inngått med Norsk Hydro-datteren, Hydro Energi, om kraftkjøp.

Markbygden er i dag den største vindparken på land i Europa med over 500 vindmøller. Når den om noen år er fullt utbygget vil den produsere om lag 10 terrawattimer i året, skriver avisen.

Deler av dette omfattes av Markbygden Ett som driver 179 vindmøller. Selskapet som har den kinesiske staten som største eier har gått med store underskudd over flere år, ifølge DI.

DI viser videre til et brev fra Markbygden Ett til Umeå tingrett, hvor det skrives at selskapets betalingsvansker skyldes en veldig ulønnsom kraftavtale selskapet har inngått med Hydro Energi.

Taper stort

I 2017 omtalte E24 avtalen mellom Hydro og Markbygden Ett. Den gang var det snakk om kjøp av årlig kraftproduksjon på 1,65 terrawattimer for perioden 2021 frem til 2040.

Når vindparken ikke produserer tilstrekkelig med kraft så er selskapet tvunget til å dekke underskuddet ved å kjøpe kraft i markedet.

Det er nettopp dette som har skjedd det siste året, og selskapet har derfor måttet kjøpe strøm dyrt, og solgt det billig til Hydro Energi.

For å klare å levere på kontrakten måtte Markbygden Ett kjøpe kraft for 61,6 millioner euro i fjor – tilsvarende 730 millioner norske kroner regnet etter dagens eurokurs.

Utsiktene for 2023 er at utgiftene kommer til overstige inntektene. Selskapets omsetning ventes til 40 millioner euro med et tap på 52 millioner euro.

Ifølge DI vil Makrbygden Ett si opp avtalen med Hydro Energi i forbindelse med restruktureringen av selskapet, og vil i stedet selge kraft på det åpne markedet. Gjelden ligger i dag på om lag 6 milliarder svenske kroner.

Avisen skriver videre at Hydro Energi har motsatt seg beslutningen om konkursbeskyttelse.