<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Syv søknader om havvind

Regjeringen har mottatt syv søknader om å delta i auksjon om havvind i Sørlige Nordsjø II.

  Publisert 15. nov. 2023 kl. 12.26
  Oppdatert 15. nov. 2023 klokken 15.39
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 422 ord
  SYV SØKNADER: Norsk havvind i Sør-Norge har fått søknader. Foto: NTB

  Olje- og energidepartementet har mottatt syv søknader fra selskaper som ønsker å bli prekvalifisert for å by på konsesjon for å utvikle havvindområdet Sørlige Nordsjø II.

  – Til tross for store kostnadsøkninger for den globale havvindindustrien den siste tiden, er det flere sterke aktører som søker om å kunne delta i auksjonsrunden om Sørlige Nordsjø II. Det er viktig for regjeringens havvindsatsing. Vi går nå i gang med å vurdere de ulike søknadene, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i en kommentar.

  Konsortium og selskaper som har søkt er følgende:

  • Aker Offshore Wind, BP og Statkraft
  • Equinor og RWE
  • Hydroelectric Corporation
  • Mingyang Smart Energy
  • Norseman Wind
  • Parkwind og Ingka
  • Shell, Lyse og Eviny

  Trakk seg tre timer før

  Det var knyttet stor spenning til hvor mange som ville søke om å bli prekvalifisert, etter at flere aktører har trukket seg.

  Bare tre timer før fristen gikk ut onsdag, ble det kjent at Brigg Vind trakk seg fra konkurransen. Brigg Vind er et konsortium bestående av Vårgrønn, Å Energi og Corio.

  «Etter en samlet vurdering av dagens kostnadsbilde, markedsforhold, tidslinje, vilkår i differansekontrakten og øvrige rammebetingelser, har konsortiet konkludert med at de kommersielle forutsetningene for å delta i den planlagte auksjonen i februar 2024 ikke er oppfylt», skriver partnerne i en melding.

  Den danske vindgiganten, Ørsted, meldte for noen dager siden at selskapet trekker seg helt ut av norsk havvind. Ørsted var i med i partnerskapet Blåvinge sammen med Bonheur-datterselskapet Fred. Olsen Seawind og strømleverandøren Hafslund for å søke om prekvalifisering på Sørlige Nordsjø II.

  Dette kommer etter en rekke med problemer for det danske selskapet. Milliardtap og kjempenedskrivninger har laget hakkemat av Ørsted-aksjen gjennom 2023. Aksjen har falt 50 prosent siden august.

  Det er også kjent at partnerne Vattenfall og Seagust ikke valgte å levere inn søknad, og heller ikke Hydro Rein eller Havfram-selskapet Kontiki Winds valgte å delta.

  Aker Offshore Wind var blant dem som leverte inn søknad, men Aker-sjef Øyvind Eriksen uttalte til Dagens Næringsliv i forrige uke at det ikke er bestemt om selskapet skal delta i selve auksjonen.

  – Pr. i dag er det så mange usikkerheter knyttet til Sørlige Nordsjø at det er vanskelig å se lønnsomheten i prosjektet, sa han til avisen.

  Vurderer gjennomføring

  Departementet opplyser at det så snart som mulig vil offentliggjøre hvilke søkere som er kvalifisert til å delta i auksjonen. Tentativt auksjonstidspunkt er fortsatt februar 2024.

  I utlysingsdokumentene fremkommer det at departementet vil prekvalifisere minimum seks og maksimalt åtte søkere. Dersom færre enn seks søkere kan kvalifiseres, vil departementet vurdere om auksjonen skal gjennomføres.

  I søknaden skal søkerne dokumentere at de oppfyller minimumskriteriene for bærekraft og positive ringvirkninger. Videre skal søkerne vurderes på gjennomføringsevne.