<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Opec er sinte – vurderer oljekutt

Opec og samarbeidslandene forbereder seg på å kutte oljeproduksjonen på grunn av fallende priser og økt sinne knyttet til krigen mellom Israel og Hamas.

Publisert 18. nov. 2023 kl. 09.09
Oppdatert 18. nov. 2023 klokken 09.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 327 ord
KAN STRUPE PRODUKSJONEN: Opec og samarbeidslandene vurderer å kutte oljeproduksjonen som en respons til krigen mellom Israel og Hamas. Her er generalsekretær Haitham al-Ghais avbildet. Foto: NTB

Etter at oljeprisen denne uken falt til sitt laveste nivå på fire uker, er det sannsynlig at Saudi-Arabia vil fortsette å kutte produksjonen med 1 million fat pr. dag frem til vårparten neste år, skriver Financial Times (FT).

Landet har helt siden i sommer bidratt med kutt i produksjonen på toppen av bidraget fra resten av gruppen. Saudi-Arabia produserer i dag rundt 9 millioner fat om dagen, sammenlignet med 12 millioner fat som landet er i stand til å produsere.

Økt sinne

Samtidig diskuteres det et bredere kutt i kartellet. Selv om det er oljeprisfallet som er hovedgrunnen, er mange av medlemslandene indignerte over Israels krigføring mot Hamas og den humanitære krisen i Gaza. Et ytterligere kutt på 1 million fat om dagen kan være aktuelt, ifølge FT.

«Man skal ikke undervurdere hvor mye sinne det er, og presset lederne i Gulfstatene får fra befolkningen om å respondere», sier en kilde til avisen.

Kilden sier videre at det ikke vil bli en reprise av oljesjokket på 1970-tallet, når de arabiske landene kuttet eksporten til Vesten, men at det «vil sende en subtil melding som blir godt forstått både i markedet og i Washington DC».

President Joe Biden står overfor et vanskelig gjenvalg neste år og sliter allerede med å overbevise velgerne om at tilstanden i landets økonomi er sunn, skriver FT.

Bratt fall

Oljeprisen falt så lavt som 77 dollar fatet på fredag, men løftet seg litt i løpet av dagen. I september nådde prisen en foreløpig topp på 98 dollar pr. fat. Det er bekymringer over lavere etterspørsel og et mulig tilbudsoverskudd i markedet som har presset prisene, til tross for støtte fra Opec-kutt og konflikt i Midtøsten.

Saudi-Arabia, Russland og andre medlemmer har allerede forpliktet seg til å kutte 5,16 millioner fat om dagen, eller rundt 5 prosent av daglig global etterspørsel

Reuters skriver, med henvisning til kilder, at de eksisterende kuttene kan være for små og at gruppen sannsynligvis vil se på om de kan økes ved neste møte. Ministrene møtes i Vien 26. november.