<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Her er markedets største boble – og legendens trygge havn

Gary Shilling tror markedet vil krakke og nevner hvor han har plassert pengene sine – og hvilke sektorer han advarer mot. 

Publisert 18. nov. 2023 kl. 17.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 308 ord
NEGATIV: Gary Shilling, president of the economic research firm A. Gary Shilling & Co. Foto: Bloomberg

– Jeg har vært av den oppfatning at aksjer, og jeg kom med denne prognosen tidlig i fjor, ville falle med omtrent 30 til 40 prosent fra topp til bunn, sier Gary Shilling, presidenten i A. Gary Shilling til The Julia La Roche Show i et intervju som ble sendt denne uken.

– Vi vil ha en ytterligere nedgang på omtrent 30 prosent herfra for å få den totale nedgangen på 40 prosent fra topp til bunn, sier han.

Shilling – som spådde og tjente på sammenbruddet i boligboblen på midten av 2000-tallet – antyder ifølge Business Insider at S&P 500 kan falle helt til rundt 2.900 poeng. Det er laveste nivå siden mai 2020. Den ledende aksjeindeksen falt med 18 prosent inkludert utbytte i fjor, men har steget med 17 prosent i år.

– Vi har sannsynligvis en resesjon som kommer snart, hvis vi ikke allerede er i den, sier Shilling og pekte på den inverterte rentekurven, svakheten i ledende økonomiske indikatorer og Feds forpliktelse til å knekke inflasjonen.

– Når du ser på den kombinasjonen av ting, er det ganske vanskelig å unngå en resesjon, sa han.

Trygge og farlige havner

Shilling var Merrill Lynch's første sjeføkonom før han startet sitt eget økonomiske rådgivnings- og investeringsfirma i 1978. Han sa at den generelle økonomien tenderte til å mykne under resesjoner, men at inntjeningen blant bedriftene typisk vil stupe med 20 til 30 prosent, og at aksjer vil lide en lignende skjebne.

Markedsprofeten sier at han har satt pengene sine på statsobligasjoner og den amerikanske dollaren. På den andre siden har han plassert veddemål mot aksjer via børsnoterte fond og mot råvarer ved å shorte kobber.

Shilling avslørte også at den største boblen han hadde på radaren i dag er næringseiendom – spesifikt kontorbygg, hoteller og kjøpesentre – og han mente den var i ferd med å sprekke.