<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen stiger på Saudi-rykter

Denne helgen møtes Opec+ igjen, der nye produksjonskutt skal stå høyt på agendaen.

Publisert 20. nov. 2023 kl. 08.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 270 ord
VIL HA PRISENE OPP: Saudi-Arabias energiminister Prins Abdulaziz bin Salman vil trolig forlenge sine oljekutt inn i 2024. Foto: Bloomberg

Etter et svakt oljeprisfall på rundt 0,8 prosent forrige uke stiger prisene igjen mandag.

Brent-oljen blir omsatt for 81,23 dollar fatet, opp 0,8 prosent i dagens handel. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 79,51 dollar da Oslo Børs stengte fredag, og dermed er prisoppgangen på nærmere 2 dollar over helgen.

Den amerikanske WTI-oljen stiger 0,8 prosent til 76,68 dollar fatet.

Søndag skal ministrene fra Opec+ møtes, der de vil gå gjennom det globale oljemarkedet og bestemme prioriteringer for det kommende året, skriver Bloomberg.

Så langt i år har oljeprisen falt 5,5 prosent, og det går spekulasjoner om at alliansen vil planlegge enda flere produksjonskutt for å få fart på oljeprisen igjen. Ifølge Reuters er det flere anonyme kilder i oljekartellet som bekrefter ytterligere kutt.

– Vi forventer fortsatt at Saudi-Arabia og Russland vil fortsette med sine frivillige kutt inn i begynnelsen av 2024, sier sjef for råvarestrategi hos ING Groep, Warren Patterson, til Bloomberg.

– Det som imidlertid er mindre klart er om den bredere Opec+-gruppen vil forplikte seg til ytterligere kutt, legger han til.

Oljeprisene har svekket seg de siste ukene etter at krigen mellom Hamas og Israel ikke har vist tegn til å utvide seg til en bredere konflikt i Midtøsten, noe som først ble fryktet. I tillegg viser amerikanske lagertall en større økning enn ventet, noe som også svekker etterspørselen.

Saudi-Arabia har i flere måneder kuttet produksjonen med mer enn resten av gruppen. Landet produserer i dag 9 millioner fat pr. dag, mens de er i stand til å produsere 12 millioner fat.