<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Førdefjorden-dom utsettes

På tirsdag skulle dommen i søksmålet om Førdefjorden legges frem. Nå utsettes avgjørelsen til januar, og aksjen faller over 10 prosent. 

Publisert 20. nov. 2023 kl. 15.21
Oppdatert 20. nov. 2023 klokken 15.30
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 189 ord
TIL RETTEN: Staten er saksøkt for å ha latt Nordic Mining få dumpe gruveslam i Førdefjorden. Bildet er fra en demonstrasjon i fjor. Foto: NTB

Nordic Mining-aksjen har de siste dagene steget betydelig på børs, tilsynelatende med bakgrunn i resultatet av rettssaken der Naturvernforbundet og Natur og Ungdom saksøkte staten for å ha gitt Nordic Mining tillatelse til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden.

På tirsdag skulle nemlig dommen bli lagt frem. Siden tirsdag forrige uke og frem til mandag morgen steg aksjen om lag 20 prosent, fra 0,67 til 0,80 kroner pr. aksje. 

Mandag ettermiddag ble det imidlertid kjent at domsavgjørelsen blir utsatt til 10. januar, og siden 14.20-tiden mandag har kursen falt over 10 prosent.

Kompleks sak

– Utsettelsen kommer av kombinasjonen av kompleksiteten og varigheten i Engebø-saken, og dessuten kjente datoer og ulike urammede dommeroppgaver i andre saker som ikke kunne vente, sier kommunikasjonsrådgiver hos Oslo tingrett Markus Iestra, til NRK

Regjeringsadvokaten har ført saken på vegne av Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.

Ifølge NRK er leder i Naturnvernforbundet Truls Gulowsen overrasket over avgjørelsen, men ser på det som et godt tegn til at retten vil gjøre en grundig jobb.

Spørsmålet retten skal ta stilling til er om tillatelsen til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden er i samsvar med EU-retten, som Norge er forpliktet av gjennom EØS-avtalen.