<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker: – Markedet kjøper ikke produksjonskuttene

Etter mye drama ble Opec torsdag enige om nye produksjonskutt, men klarte ikke å løfte oljeprisen. Analytiker er skeptiske til om kuttene blir overholdt.

  Publisert 2. des. 2023 kl. 09.31
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 196 ord
  ENIGHET: OPEC-leder Adeeb Y Al Aama (t.v. i midten) og prins Abdulaziz bin Salman, Saudi Arabias energiminister. Foto: Bloomberg

  Torsdag kveld ble til slutt truffet en enighet blant medlemmene i oljekartellet Opec+ om produksjonspolitikken fremover. 

  Russland og Saudi Arabia vil fortsette de frivillige produksjonskuttene på 1,3 millioner fat olje pr. dag, samtidig som det ble besluttet nye kutt på 900.000 fat pr. dag fra de øvrige medlemmene.

  Markedet lot seg likevel ikke overbevise av beslutningen og investorene reagerte med å sende oljeprisen ned 5 prosent torsdag og fredag – ned 4 dollar pr. fat.

  Ifølge analytiker Craig Erlam i Oanda er markedet skeptiske til produksjonskuttene.

  «Det ser ut som at traderne enten ikke kjøper at Opec-medlemmene vil overholde produksjonskuttene, eller tror at det ikke vil være nok», sier han, ifølge Reuters.

  Opec+ står for mer enn 40 prosent av verdens oljeproduksjon. Beslutningen om ytterligere prdouksjonskutt skjer etter at oljeprisen har falt fra rundt 98 dollar fatet i slutten av september, på bekymringer om hvordan svakere økonomisk vekst vil påvirke oljeetterspørselen.

  Reuters poengterer at produksjonskuttene som ble vedtatt torsdag er frivillige. Dette bidrar til skepsis rundt hvorvidt kuttene kommer til å bli fullstendig implementert og hvordan de skal måles.

  «Produksjonskuttene stopper ikke forvirringen i markedet. Det kan ta uker og måneder å finne ut av dette, og bare om de selvrapporterte dataene er pålitelige.