<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SV overkjørt av den største traktoren

  Publisert 3. des. 2023 kl. 20.00
  Oppdatert 7. des. 2023 klokken 12.26
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 356 ord
  Arbeids- og sosialminister Tonje Brenna (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp)  og SV-leder Kjersti. foto: ntb

  Dette var Trygve Hegnars leder 4. desember 2023.

  Ap, Sp og SV ble, uten store problemer, enige om et statsbudsjett for 2024. Noe annet ville vært merkelig, men vi kunne heller ikke forvente at SV så brutalt ville bli overkjørt av Trygve Slagsvold Vedums største traktor. All raddisforslagene til SV, som å øke formuesskatten til 1,8 prosent fra dagens 1,1 prosent, og forslaget om økt utbytte- og gevinstskatt, er feid ut.

  Det nå fremlagte budsjettforslaget kan alle være enige i. SVs Kari Elisabeth Kaski sitter trolig på bakrommet og gråter eller banner.

  Trygve Slagsvold Vedum må ha vært veldig dyktig.

  Justeringen av barnetrygd og uføretrygd, og en del andre støtteordninger, opprettholdes, og så gir man 10 millioner ekstra til matsentraler. Ja, hvorfor ikke.

  De samlede skattekuttene utgjør 6 milliarder kroner, hvorav mest går til lavtlønnede (selvsagt), og Husbanken får 5 milliarder kroner ekstra. Nesten 900.000 får lavere skatt i 2024, og det er ikke Finansavisens lesere som skal finansiere det. Vi har jo moms og oljeskatter.

  Slagsvold Vedums veikart har vært enkelt. Få prisveksten ned og styre landet trygt gjennom krisen. Akkurat prisveksten blir ikke en fulltreffer, for konsumprisveksten blir på 3,8 prosent i 2024, og i 2025 kommer vi ikke lenger ned enn til 2,5 prosent.

  Det kan bety at Norges Bank må heve renten nå.

  Selv om vi skal bruke mye mer på forsvaret, som nesten alle er enige i, holdes handlingsregelen med glans. Vi skal bare bruke 410 milliarder kroner fra Oljefondet, og det er 2,7 prosent. Innenfor med god margin.

  SV er enig i alt. Budsjettforlikets pudler.

  Det eneste kontroversielle vi ser, er forslaget om en grunnrenteskatt på 35 prosent på landbasert vindkraft. Når vi trenger all den vindkraften vi kan få for å klare det grønne skiftet, skal vel egentlig skatten ned og ikke opp.

  Hvor det er blitt av så mye omfordeling, som SV ustanselig maser om, er ikke lett å se.

  Forslaget om en bedre offentlig tannhelsepleie kan være klokt, men behovsprøvd blir den ikke.

  Det var ikke rart at statsminister Jonas Gahr Støre kunne dra til Dubai og gi bort penger til et miljøfond i stedet for å forhandle med SV. Tonje Brenna tok lett over den jobben.

  Fred kimer i klokkene.