<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skal stanse russisk gass

EU utarbeider et nytt regelverk som skal forhindre at selskaper fra Russland og Belarus får tilgang til europeiske gassrørledninger og LNG-terminaler.

  Publisert 8. des. 2023 kl. 14.28
  Oppdatert 8. des. 2023 klokken 15.00
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 205 ord
  STORKUNDER: Spania og Belgia ligger på andre og tredjeplass på listen over største importører russisk gass. Her er det russisk skipet Nikolay Yevgenov, som frakter flytende naturgass, ved havnen i Barcelona i juni 2022. Foto: Reuters

  Regelforslaget åpner for at alle av EUs medlemsland skal kunne utestenge selskaper fra Russland og Belarus fra å kjøpe kapasitet ved gassrørledninger og terminaler for flytende naturgass (LNG), skriver Financial Times.

  Forslaget kan hjelpe energiselskaper fra EU med å komme seg ut av lange kontrakter de har med russiske eller belarussiske selskaper, som kjøper plass i gassrørledninger eller ved LNG-terminaler. Dermed vil EU-selskapene ikke betale store kompensasjoner til motpartene.

  I utkastet til de nye reglene står det at EUs medlemsland helt eller delvis kan stanse russiske og belarussiske gassoperatørers tilgang til Europas gassnettverk, skriver FT.

  Selv om det har vært en kraftig reduksjon i EU-landenes bruk av gass fra Russland etter invasjonen av Ukraina, stammer om lag en tiendedel av gasskonsumet fra enten Russland eller Belarus. Østerrike og Ungarn utmerker seg med et høyt konsum.

  Med de nye reglene ønsker EU å presse medlemslandene til å stanse gassimporten. Land som Polen og de baltiske statene er spesielt høylytte om sitt ønske om harde tiltak mot Russland.

  EU har en målsetting om å være helt avkoblet russisk gass innen 2027. I 2023s tredje kvartal stod Russland for rundt 12 prosent av EUs totale gassimport. Etter Kina er Belgia og Spania verdens største importører av russisk LNG.