<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Råvaretrader tjente 80 milliarder kroner i år

Trafigura tjente hele 7,4 milliarder dollar i år. Nå får selskapets 1.200 partnere i snitt 53 millioner kroner i utbytte.

  Publisert 9. des. 2023 kl. 09.02
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 255 ord
  STORE PENGER: Trafigura tjente 80 milliarder kroner i 2023 på råvarehandel. Her fra selskapets tradingdesk i Geneve. FOTO: Trafigura

  Trafigura ble startet for 30 år siden, og er i dag et av verdens største handelshus for råvarer. Ved siden av å handle med olje, gass, elektrisitet og flere metaller, inngikk selskapet for to år siden en intensjonsavtale med Yara om distribusjon av ammoniakk som drivstoff til skipsfarten.

  Fredag la selskapet frem tall for 2023, som ble avsluttet i september, og disse viste en rekordhøy inntjening. Av en omsetning på 244 milliarder dollar, havnet rekordhøye 7,4 milliarder dollar, eller 80 milliarder kroner, på bunnlinjen.

  – Det har vært eksepsjonelle markedsforhold, spesielt i elektrisitets- og gassmarkedet i Europa. I løpet av andre halvår har markedsforholdene normalisert seg, fordi forsyningskjedene har løst forstyrrelsene Ukraina-krigen påførte olje- og gassmarkedet, sa finansdirektør Christophe Salmon på kvartalsfremleggelsen, ifølge Bloomberg.

  Tredobler utbyttet

  Trafigura har rundt 12.000 ansatte, og er eid av rundt 1.200 partnere. Nå kan aksjonærene gå julen lyst i møte. Råvaregiganten har nemlig besluttet å betale ut 5,9 milliarder dollar i utbytte. Det er mer enn en tredobling sammenlignet med i fjor.

  Det betyr at de 1.200 eierne i snitt får utbetalt nesten 5 millioner dollar, eller over 53 millioner kroner.

  Alt er imidlertid ikke rosenrødt i Trafigura. Nylig ble det kjent at selskapet er siktet for korrupsjon i Afrika og Sør-Amerika. I en uttalelse erkjente Trafigura anklagene, og avslørte også at det amerikanske justisdepartementet etterforsker «urettmessige betalinger» i forbindelse med ulike handler i Brasil.

  I 2023-regnskapet gjør selskapet en nedskrivning på 578 millioner dollar i forbindelse med flere nikkelhandler. Selskapet opplyser at det er foretatt flere tiltak etter en intern gjennomgang.