<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sluker oljeselskap for 131 milliarder

Warren Buffetts energifavoritt, Occidental Petroleum, kjøper det private selskapet CrownRock. Prislapp: 12 milliarder dollar.

Publisert 11. des. 2023 kl. 14.46
Oppdatert 11. des. 2023 klokken 14.57
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 244 ord
KONSOLIDERING: Warren Buffetts oljefavoritt kjøper opp CrownRock. Samtidig øker utbyttet. Foto: Bloomberg

Den nye trenden for oljeselskapene er nå store avtaler og konsolidering. Trenden startet med det nylige Exxon-Pioneer-kjøpet og fortsatte da Chevron kjøpte Hess. Nå er det ytterligere konsolidering av amerikansk skiferproduksjon. Warren Buffett-dominerte Occidental Petroleum er nestemann i rekken. Selskapet kjøper nå den private oljeaktøren CrownRock, som opererer i Permian-bassenget.

Warren Buffett og hans Berkshire Hathaway har jevnt og trutt kjøpt seg opp i Occidental Petroleum. Orakelet fra Oklahoma sitter på 228 millioner aksjer verdt over 14 milliarder dollar i oljeselskapet, og sitter med en eierandel på over 25 prosent.

«Sterkeste porteføljen noensinne»

CrownRock er en av de siste store private produsentene i Permian sammen med Endeavour Resources. Selskapet støttes av det Houston-baserte private equity-selskapet Lime Rock Partners. 

Selskapet har en posisjon på 100.000 dekar i Midland Basin, en del av Permian-bassenget som strekker seg over 20 fylker i vestlige Texas. Midland Basin produserte 15 prosent av amerikansk råolje i 2020, ifølge det amerikanske energibyrået, skriver CNBC.

– Vi mener at oppkjøpet av CrownRocks eiendeler legger til den sterkeste og mest differensierte porteføljen som Occidental noensinne har hatt, sa Occidentals president og adm. direktør, Vicki Hollub.

Øker utbytte

Occidental vil utstede 9,1 milliarder dollar i ny gjeld og omtrent 1,7 milliarder dollar i vanlige aksjer for å finansiere transaksjonen. I tillegg overtar de CrownRocks eksisterende gjeld på 1,2 milliarder dollar. Transaksjonen forventes å bli gjennomført i første kvartal 2024, skriver selskapet.

Samtidig kunngjorde Occidental at de øker det kvartalsvise utbyttet til 22 cent pr. aksje fra 18 cent pr. aksje fra neste år.