– Både DNB og Eksfin har gjort det klart overfor selskapet at de ønsker at Aker går tungt inn i refinanseringen av selskapet.
– Flere forbehold
– Dere skal ha fått finansieringstilbud fra andre aksjonærer, men de er altså ikke vurdert som gode nok av dere og långiverne?
– Det korrekte er at vi har fått et annet tilbud, men det var knyttet flere forbehold til det, og det løste ikke situasjonen med tanke på de store gjeldsforfallene vi står overfor i mars.
– Forstår du kritikken fra aksjonærer som ser at de ikke får bli med på sin relative andel av refinansieringen med innhenting av ny egenkapital?
– Kritikken er etter min mening veldig urimelig. Bankene har stilt krav om at Aker skal ha en betydelig eierandel, men dagens øvrige aksjonærer får også anledning til å være med videre, sier Solstad.
– Sjokkerer oss
Pointillist støtter Kistefos' forespørsel om en ekstraordinær generalforsamling.
I en pressemelding skriver investeringsselskapet at restruktureringsforslaget er et grovt brudd på grunnleggende markedsprinsipper om likebehandling av aksjonærer.
«Det sjokkerer oss at dette kan gjennomføres uten innblanding fra Oslo Børs eller Finanstilsynet i Norge,» heter det i pressemeldingen.
Videre kommer Pointillist med følgende omtale av DNB og statseide Eksportfinansiering Norge (Eksfin), som onsdag uttalte at de ikke vil blande seg i Solstad-striden:
«Vi finner det vanskelig å tro at to statseide banker i Norge har presset Aker til å diskriminere alle andre Solstad Offshore-aksjonærer.»
Føler seg ignorert
I forslaget til restrukturering i Solstad Offshore vil 35 av 43 skip bli overført til nyopprettede Solstad Maritime.
Videre skal det gjennomføres en emisjon på totalt 4 milliarder kroner, der Aker og Aker-selskapet AMSC tegner for tilsvarende 3,25 milliarder. Mesteparten av flåten til Solstad ender opp i et nytt selskap, Solstad Maritime, der Aker og AMSC vil eie 65 prosent av aksjene.
«Solstad Offshore og Aker har hevdet at restruktureringen (...) var nødvendig og den eneste måten å refinansiere Solstad Offshores gjeld i tide på. Denne påstanden er ikke troverdig. Gjennom 2023 har Pointillist gjentatte ganger kontaktet ledelsen og rådgiverne til Solstad Offshore for å formidle sitt ønske om å bidra med betydelig egenkapital til selskapet,» skriver Pointillist.
Investeringsselskapet fastslår at dette er blitt ignorert, noe som også gjelder andre storaksjonærer.
– Som en betydelig aksjonær forventer vi at en investeringsbank som jobber med Solstad Offshore på gjeldsrestruktureringen ville kontakte oss og spørre om egenkapital. Vi forstår ikke hvordan andre levedyktige og mer rettferdige alternativer ble ordentlig undersøkt hvis store aksjonærer ikke ble kontaktet i det hele tatt, sier Jorey Chernett i Pointillist.
Oslo Børs ser på saken
Oslo Børs har valgt å se på likebehandlingen av aksjonærene i restruktureringen av Solstad Offshore.
– Det er på bakgrunn av regelverket til Oslo Børs vi nå ser på denne saken, og det er for tidlig å si noe om utfallet. Slike saker tar lang tid å gå igjennom og vurdere, sier børsdirektør Øivind Amundsen.
Øivind Amundsen, adm. dir. Oslo Børs Euronext ESG100 – Bærekraft på børs 2023, konferanse i regi av Position Green Iván Kverme
Den sterke kritikken fra aksjonærene i Solstad Offshore knyttet til restruktureringen av rederiet har ikke gått Oslo Børs hus forbi, og børsdirektøren bekrefter altså nå at de ser på saken.
Ifølge Amundsen virker det imidlertid som at det er en misforståelse når det gjelder hva loven forplikter Oslo Børs til å følge opp i forbindelse med likebehandling av aksjonærer. Ifølge verdipapirhandelloven skal Oslo Børs sørge for at markedet og aksjonærer likebehandles når det gjelder tilgang til informasjon.
– Likebehandlingsplikten av aksjonærer i bredere forstand er det styret og ledelsen i selskapene som har ansvaret for å følge opp, og det er de som skal vurdere om det er saklig grunn til å forskjellsbehandle aksjonærer i en gitt situasjon. Eventuelle brudd på likebehandling skal behandles av domstolene.
Oslo Børs har imidlertid valgt å ta inn bestemmelser om likebehandling i sitt regelverk.
– Ettersom det etter loven er selskapenes plikt til ikke å forskjellsbehandle aksjonærene på et usaklig grunnlag, har vi satt terskelen høyt for å overprøve vurderinger og beslutninger gjort av selskapenes styrende organer, sier han.
– For de sakene vi overprøver, er vårt mulighetsrom å gi veiledning, fremsette kritikk eller i særlig grove tilfeller ilegge et overtredelsesgebyr til selskapene, men vi vil aldri kunne reversere en transaksjon.
– Har ikke hjemmel
Også Finanstilsynet har merket seg konflikten i offshorerederiet.
Finanstilsnets direktør for markedstilsyn, Anne Merethe Bellamy, gjør det klart at det er Oslo Børs som etter verdipapirhandelloven og børsregelverket skal påse at utstedere oppfyller forpliktelsene.
– Finanstilsynet har ikke – i motsetning til Oslo Børs – hjemmel til å sanksjonere mot overtredelser fra utstederselskapets side. Finanstilsynet følger opp Oslo Børs' plikter gjennom tilsyn, og det tas sikte på å ferdigstille en tilsynsrapport om dette på nyåret, sier hun.