Kjell Inge Røkke: – Enkelte aksjonærer har satt refinansieringen i fare

Kjell Inge Røkke forsvarer for første gang refinansieringsplanen i Solstad Offshore. – Vi registrerer at enkelte aksjonærer har satt den i fare, sier han.

Publisert 15. des. 2023 | Oppdatert 15. des. 2023
Article lead
+ mer
lead
FORSVARER SEG: – Aker har kjøpt aksjer for å sikre gjennomføring av refinansieringen til det beste for Solstad Offshore, sier Kjell Inge Røkke i en uttalelse.  Foto: NTB
FORSVARER SEG: – Aker har kjøpt aksjer for å sikre gjennomføring av refinansieringen til det beste for Solstad Offshore, sier Kjell Inge Røkke i en uttalelse.  Foto: NTB

SOFF

– Aker har kjøpt aksjer for å sikre gjennomføring av refinansieringen til det beste for Solstad Offshore, aksjonærene, långivere og selskapets 2.500 ansatte. Vi registrerer at enkelte aksjonærer har satt refinansieringen i fare, sier Akers styreleder Kjell Inge Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen i en felles uttalelse.

Mens Kistefos-sjef Christen Sveaas og andre har uttrykt seg kritisk til refinansieringen i Solstad Offshore og blant annet kalt den det mest grisete de har sett, har det vært taust fra Kjell Inge Røkke og Akers side.

Frem til nå.

Torsdag la Røkke-dominerte Aker Capital 400 millioner kroner på bordet og kjøpte seg opp til 32,9 prosent i Solstad Offshore, og fredag kom altså Røkke selv og Aker-sjef Eriksen med en kort, felles uttalelse som forsvarer refinansieringsplanen.

KJØPTE AKSJER: Aker-sjef Øyvind Eriksen. FOTO: Eivind Yggeseth

Mer enn dette ønsker de ikke å si nå.

Nær en tredjedel

Røkkes seneste aksjekjøp er gjort for å kunne stille sterkere på den ekstraordinære generalforsamlingen som Kistefos har bedt Solstad-styret om å innkalle til.

Kistefos og Sveaas mener at Aker og Røkke kommer uforholdsmessig godt ut av restruktureringsprosessen, på bekostning av øvrige aksjonærer, og vil ha generalforsamlingen til å stemme over et erstatningssøksmål mot de ansvarlige bak restruktureringsplanen for tapte verdier på 4–6 milliarder kroner.

Hvis det holder med en tredjedels stemmer i generalforsamlingen for å blokkere for søksmålet, begynner Røkke & Co. å nærme seg. Kistefos-leiren mener imidlertid at det ikke holder.

På solstadskandalen.no, en nettside som Kistefos står bak, svarer Sveaas at: «Vi gratulerer Aker med kjøpet av ytterligere 10 prosent.» Samtidig kommer han med et stikk:

«Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan stemmes for aksjene på den kommende generalforsamlingen jmf. allmennaksjeloven § 5-4 fjerde ledd.»

Paragrafen gjelder stemmerett og inhabilitet, og Sveaas og Kistefos mener styremedlemmer og ledelse i Solstad Offshore og Aker-selskapene vil være inhabile i en avstemning.

Solstad-ledelsen: Avhengig av Aker

Styreleder Harald Espedal og konsernsjef Lars Peder Solstad i Solstad Offshore har hele tiden forsvart den gjeldende restruktureringsløsningen med at den er balansert og eneste reelle alternativ.

Senest onsdag sa Solstad til Finansavisen at långiverne ville ha overtatt rederiet om ikke avtalen med Aker hadde falt på plass.

«Vi har rådført oss med fem meglerhus og fått nær samstemte vurderinger fra dem om at det ville by på store vanskeligheter å reise ny egenkapital i Solstad Offshore på grunn av "Maximus"-kravet. Så vi måtte finne en annen løsning som kunne være akseptabel og gjøre det mulig å refinansiere gjelden. Hvis ikke ville eierne risikere ikke å sitte igjen med noe i det hele tatt,» sa Solstad.

Han la til at DNB og Eksfin ønsket at Aker gikk tungt inn i refinanseringen. Samtidig innrømmet han at det var kommet et annet tilbud om finansiering, men at det var knyttet forbehold til det som ikke løste situasjonen med gjeldsforfallene.

«Kritikken er etter min mening veldig urimelig. Bankene har stilt krav om at Aker skal ha en betydelig eierandel, men dagens øvrige aksjonærer får også anledning til å være med videre,» sa Solstad.

Får 65 prosent

Striden mellom Røkke og Sveaas står om hvordan refinanseringen av Solstad Offshore skal foregå.

Solstad-styret har inngått en avtale hvor Røkke-dominerte Aker Capital skyter inn 3,25 av 4 milliarder kroner i friske penger til et nyopprettet selskap som skal ta over nesten alle skipene i Solstad Offshore. Det tilsvarer drøyt 80 prosent av emisjonen.

Dagens børsnoterte Solstad Offshore vil bli sittende med 27 prosent i det nye selskapet. I tillegg vil eksisterende aksjonærer få anledning til å tegne seg for ytterligere 13,6 prosent av aksjene.

Inkludert aksjene som eies gjennom Solstad Offshore, vil Røkkes Aker-selskaper kontrollere minst 65 prosent av aksjene i det nye selskapet. I dag eier Aker-selskapene en knapp tredjedel av Solstad Offshore.

Sveaas krever derimot større likebehandling av aksjonærene, og mener at øvrige aksjonærer burde hatt anledning til å tegne seg for 77 prosent av emisjonen.

Samtidig mener han det er lagt for lave verdier på skipsflåten til grunn, noe som er bakgrunnen for erstatningssøksmålet.

Denne uken har flere aksjonærer kommet på banen og uttrykt støtte til Sveaas.

Energi

Informasjon om bruk av AI