<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Harbour Energy kjøper Wintershall Dea

Harbour Energy kjøper Wintershall Dea for 11,2 milliarder dollar.

  Publisert 21. des. 2023 kl. 15.22
  Oppdatert 21. des. 2023 klokken 15.58
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 413 ord
  OPPKJØPT: Brage-feltet i Nordsjøen, som tilhører Wintershall Dea. Foto: David Hecker/Wintershall Dea

  Britiske Harbour Energy har blitt enige med eierne i det tyske olje- og gasselskapet Winterhall Dea om å kjøpe nær alle oppstrømeiendeler for 11,2 milliarder dollar – 115 milliarder kroner. Det skriver selskapet i en pressemelding torsdag.

  Det inkluderer Wintershall Deas virksomhet i Norge, Tyskland, Danmark, Argentina, Mexico, Egypt, Libya og Algerie, samt lisensene for karbonfangst og -lagring i Europa. Selskapets russiske eiendeler er ikke inkludert i avtalen.

  Harbour-aksjen stiger hele 10 prosent på London-børsen etter at oppkjøpet ble kjent. 

  Ryktene svirret

  I november gikk det rykter om at De forente arabiske emiraters statlige oljeselskap, Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), vurderte å kjøpe opp Wintershall Dea.

  Avtalen verdsatte selskapet til 11 milliarder dollar. Ifølge Bloomberg var det også kjent den gang at Harbour Energy snuste på selskapet.

  TotalEnergies og Equinor er tidligere nevnt blant interessentene ved et mulig salg av Wintershall Dea, ifølge TDN Direkt.

  Den tyske kjemikaliegiganten BASF er største eier av Wintershall Dea med sine 73 prosent. Investeringsselskapet LetterOne, eid av den russiske oligarken Mikhail Fridman, eier de resterende 27 prosentene.

  «Med denne transaksjonen tar BASF et stort skritt mot å nå sitt annonserte strategiske mål om å forlate olje- og gassvirksomheten», står det i pressemeldingen.

  Øker produksjonen betraktelig

  Oppkjøpet vil tilføre Harbour Energy 1,1 milliarder fat oljeekvivalenter med 2P-reserver, og vil øke produksjonen med over 300.000 fat oljeekvivalenter pr. dag.

  «Oppkjøpet forventes å transformere Harbour til en av verdens største og geografisk mest varierte uavhengige olje- og gasselskaper. Dette inkluderer betydelige porteføljer med gass i Norge og Argentina, samt komplementære vekstprosjekter i Mexico», skriver selskapet.

  Oppkjøpet er også positivt for Harbours frie kontantstrøm, noe som støtter forbedrede og bærekraftige avkastninger til aksjonærene, står det videre.

  BASF og LetterOne vil motta 2,15 milliarder dollar i kontanter i oppgjøret, samt en eierandel på 54,5 prosent i det sammenslåtte selskapet. Med forbehold om at oppkjøpet blir godkjent, er sammenslåingen antatt fullført i fjerde kvartal 2024.

  Wintershall Deas hovedkvarter og dets personell er ikke en del av avtalen, opplyses det. Planen er å legge ned hovedkvarterene i Kassel og Hamburg, som i dag har rundt 850 ansatte.

  «Harbour har til hensikt å ta inn noen ansatte fra det nåværende hovedkvarteret inn i det kombinerte selskapet. Ytterligere detaljer vil bli avtalt».

  Flere oppkjøp

  Presset på olje- og gassprodusenter etter å kjøpe seg større har intensivert seg denne høsten, etter at ExxonMobil plukket opp Pioneer Natural Resources for 60 milliarder dollar, mens Chevron kjøpte Hess for 53 milliarder dollar.

  ConocoPhillips skal også vurdere å by 170 milliarder kroner for den Permian-baserte skiferoljeprodusenten CrownRock.