<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

TGS venter svakere inntekter

Basert på foreløpige tall for fjerde kvartal forventer TGS inntektsnedgang. For PGS er det motsatt.

Publisert 9. jan. 2024 kl. 07.33
Oppdatert 9. jan. 2024 klokken 07.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 485 ord
SKUFFET: Adm. direktør Kristian Johansen i seismikkselskapet TGS. Foto: Iván Kverme

– Selv om vi er fornøyde med å levere en årlig inntektsvekst på 14 prosent i 2023, er vi skuffet over «late sales» i fjerde kvartal, sier TGS-sjef Kristian Johansen.

I en børsmelding tirsdag opplyser seismikkselskapet at de forventer inntekter på IFRS-basis på 189 millioner dollar i fjerde kvartal, mot 219 millioner samme kvartal i 2022.

TGS venter en POC (percentage of completion)-omsetning på 205 millioner dollar i kvartalet, ned fra 227 millioner dollar samme periode året før.

Det var ventet en POC-omsetning på 284 millioner dollar i fjerde kvartal 2023, ifølge medianen av syv analytikerestimater innhentet av TGS. Gjennomsnittsestimatet for POC-omsetning var 291 millioner dollar, skriver TDN Direkt.

Positiv til 2024

– Forsinkede lisensrunder, supermajors som fokuserer sine leteinvesteringer på boring og innhenting av ny seismikkdata, samt pågående M&A-prosesser blant noen av våre nøkkelkunder, forklarer delvis hvorfor vi ikke så de normale investeringene ved årsskiftet i fjerde kvartal, forklarer Johansen.

På den positive siden så de økt aktivitet fra uavhengige selskaper, og peker på en god ordreinngang.

– Jeg er økende optimistisk for 2024, basert på positive signaler fra våre kunder. Kontraktsreserven vår ved inngangen til 2024 er 21 prosent høyere enn ett år tidligere, og pipelinen av ytterligere forretningsmuligheter ser lovende ut.

Motsatt for PGS

For PGS er det imidlertid motsatt: Selskapet, som snart blir slått sammen med TGS, venter økte inntekter i fjerde kvartal.

PGS venter inntekter på IFRS-basis på 265 millioner dollar, opp fra 216,7 millioner dollar fjerde kvartal i 2022.

FORNØYD: Adm. direktør Rune Olav Pedersen er spesielt fornøyd over «late sales» i fjerde kvartal. Foto: Iván Kverme

POC-omsetningen var på omtrent 227 millioner dollar i kvartalet, mot 251 millioner dollar samme kvartal året før. Det er imidlertid mer enn ventet på forhånd: Ifølge estimater innhentet av selskapet var det ventet en POC-omsetning på 208 millioner dollar i snitt i fjerde kvartal 2023. Median-estimatet var 211 millioner dollar, ifølge TDN Direkt.

Kontraktsinntektene endte på omtrent 84 millioner dollar i kvartalet, ned fra 111,2 millioner dollar fjerde kvartal året før, og mot ventede 73 millioner dollar.

Spesielt fornøyd med «late sales»

Inntektene fra multiklient «late sales» var omtrent 82 millioner dollar, ned fra 92 millioner dollar, men mer enn de 79 millioner dollarene som var forventet.

– Jeg er fornøyd med å se multiklient «late sales» i fjerde kvartal dobles sammenlignet med gjennomsnittet av de tre første kvartalene i 2023. I tillegg registrerte vi betydelige salg fra undersøkelser i bearbeidingsfasen, sier konsernsjef Rune Olav Pedersen i PGS.

PGS sin hadde syv fartøyer i sin 3D-seismikkflåte i tredje og fjerde kvartal, og hadde en kapasitetsutnyttelse på 25 prosent innen kontraktseismikk i fjerde kvartal, mens 31 prosent var på multiklientseismikk.

Både TGS og PGS kommer med sin rapport for fjerde kvartal 15. februar klokken 7.