<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet inn i ny, unotert fornybarvirksomhet

Oljefondet kjøper seg inn i sol- og landbasert vindkraftvirksomhet for 3,5 milliarder kroner.

  Publisert 17. jan. 2024 kl. 08.11
  Oppdatert 17. jan. 2024 klokken 15.25
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 265 ord
  NY INVESTERING: Sjef for Oljefondet, Nicolai Tangen på NHO-konferansen 2024. Foto: Iván Kverme

  Saken oppdateres.

  Norges Bank Investment Management, på folkemunne kalt Oljefondet, har signert en avtale om å kjøpe en andel på 49 prosent av en sol- og landbasert vindkraftportefølje i Spania og Portugal, ifølge en pressemelding. Dette er den fjerde investeringen i unotert infrastruktur rettet mot fornybar energi.

  Selger av andelen er det spanske strømselskapet Iberdrola. Iberdrola vil fortsette som deleier og operatør av porteføljen.

  Første steg inn i Portugal

  Avtalen ble signert 17. januar.

  – Vi er veldig glade for å annonsere denne avtalen med vår partner Iberdrola. Vi øker investeringene i Spania, samtidig som vi tar vårt første steg inn i Portugal. Vi ser frem til å gjøre flere gode investeringer innen unotert infrastruktur for fornybar energi fremover, sier leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management.

  Porteføljen består av to solkraftanlegg og to landbaserte vindkraftanlegg med en total installert kapasitet på 674 megawatt, tilsvarende det årlige elektrisitetsforbruket til rundt 350.000 spanske husstander. Sol utgjør 60 prosent og vindkraft 40 prosent, skriver oljefondet.

  Kan investere inntil 2 prosent

  – Denne investeringen er i tråd med vår langsiktige strategi, og vi er veldig fornøyde med å styrke partnerskapet med Iberdrola ytterligere. Vi ser frem til å jobbe sammen på disse prosjektene, sier Mie Holstad, investeringsdirektør for eiendom- og infrastrukturinvesteringer i Norges Bank Investment Management.

  Fondet investerer i prosjekter innen infrastruktur for fornybar energi for å oppnå bedre diversifisering. Inntil 2 prosent av fondet kan investeres i unotert infrastruktur mot fornybar energi.

  I 2020 ble fondets mandat endret for å inkludere dette nye investeringsområdet. I 2021 kom den første investeringen. Da kjøpte oljefondet 50 prosent av havvindparken Borssele 1 & 2 i Nederland av danske Ørsted.