<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lavere vindkraftproduksjon førte til høyere kraftpriser i forrige uke

Vindkraftproduksjonen var lavere i sørlige deler av Norden og på kontinentet i forrige uke i forhold til uken før.

  Publisert 17. jan. 2024 kl. 18.15
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 235 ord
  Det var lavere kraftpriser nord i Norden og høyere i sør i forrige uke. Foto: Paul Kleiven / NTB

  – Dette bidro til at den fossile kraftproduksjonen økte i både Danmark og Tyskland og til høyere kraftpriser nord på kontinentet, skriver NVE i en oppdatering om kraftsituasjonen i uke 2.

  Prisøkningen ga høyere vannkraftproduksjon og nettoeksport gjennom uken fra sørlige Norge (NO1, NO2 og NO5). Ukesprisen i sørlige Norge var på om lag 107 øre/kWh og på nivå med kraftprisene på kontinentet store deler av uken.

  – I de nordlige prisområdene i Norden økte vindkraftproduksjonen sammenlignet med uka før. I tillegg var det betraktelig mildere vær og lavere forbruk, skriver de.

  I norske vannmagasin lå den samlede fyllingsgraden på 56,3 prosent ved slutten av forrige uke (uke 2). Det er en nedgang på 3,2 prosentpoeng fra uken i forveien.

  Den samlede graden er lavere enn normalen for samme periode de siste 20 årene, som er et nivå på 65,3 prosent. Det er magasinene i Øst-, Sørvest-, Midt-, Nord- og Vest-Norge som trekker ned.

  I Øst-, Sørvest-, Midt-, Nord- og Vest-Norge lå fyllingsgraden under det som er normalen for denne tiden av året. For magasinene i Øst-Norge lå nivået på 54,96 prosent, ned 4,6 prosentpoeng fra uken før. I Sørvest-Norge lå nivået på 62,27 prosent, ned 3,6 prosentpoeng fra uken før. I Midt-Norge lå nivået på 48,05 prosent, ned 2,1 prosentpoeng fra uken før. I Nord-Norge lå nivået på 51,17 prosent, ned 1,5 prosentpoeng fra uken før. I Vest-Norge lå nivået på 55,22 prosent, ned 4,7 prosentpoeng fra uken før.