<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Dette året er et nøkkelår

Vår Energis ambisjon er å opprettholde produksjonen som selskapet vil nå innen utgangen av 2025.

Publisert 14:21 26. jan. 2024
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 358 ord
OLJE: – Dette året er et nøkkelår fordi vi fullfører Neptune-avtalen, starter integrasjonen og deretter leverer på prosjektene Castberg og Balder, sier finansdirektør Stefano Pujattii Vår Energi. Foto: Anne Lise Norheim / © Vår Energi

Markedet vil sannsynligvis få tillit til og anerkjenne verdien i Vår Energi når selskapets utviklingsprosjekter kommer i drift, sier finansdirektør Stefano Pujatti til TDN Direkt i forbindelse med Pareto Securities' E&P Independents-konferanse torsdag.

Balder, Johan Castberg, Breidablikk og oppkjøpet av Neptune ventes bidra til at Vår Energi nesten dobler produksjon fra 2023 til rundt 400.000 fat oljeekvivalenter pr dag innen utgangen av 2025.

Denne veksten er «derisket» fordi prosjektene har kommet ganske langt, og oppkjøpet av Neptune ventes å bli fullført innen første kvartal i år, poengterer Pujatti.

Etter oppkjøpet av Neptune vil Vår Energi være den nest største eksportøren av gass fra Norge.

Nøkkelåret 2024

– Dette året er et nøkkelår fordi vi fullfører Neptune-avtalen, starter integrasjonen og deretter leverer på prosjektene Castberg og Balder. På det tidspunktet forventer vi mest sannsynlig at markedet vil få tillit og anerkjenne verdiene i selskapet, sier Pujatti.

På Balder er ferdigstillelsen nå rundt 89 prosent og det forventes oppstart i tredje kvartal 2024. På Johan Castberg er ferdigstillelsen av FPSO-en på rundt 90 prosent, ifølge Pujatti.

Vår Energis ambisjon er å opprettholde produksjonen som selskapet vil nå innen utgangen av 2025.

– Denne ambisjonen er bygget på tre pilarer. Vi vil fortsette med infill-boring og levetidsforlengelse (..) Det andre er å fortsette letingen. Vi har vært ganske vellykkede i letevirksomheten. Det tredje er definitivt M&A, dette har alltid vært i verktøykassen. Så alt dette sammen vil bidra til å opprettholde produksjonsnivåene utover 2025, sier han.

Fusjoner og oppkjøp

Fusjoner og oppkjøp (M&A) er en del av selskapets DNA, men Vår Energi trengte ikke M&A for å vokse til 400.000 fat pr dag, sier finansdirektøren.

– Vi ville ha nådd 350.000 selv uten Neptune. Vi vil selvfølgelig alltid vurdere mulighetene, men vi ser først og fremst etter verdi fremfor volumer, sier han.

I fjerde kvartal oppnådde Vår Energi en realisert gasspris på 89,5 dollar pr fat oljeekvivalent, en god del høyere enn spotprisene i kvartalet.

– Det skyldes at vi selger omtrent 25 prosent av den totale gassproduksjonen på fastpriskontrakter, som var på rundt 130,0 dollar pr oljefatekvivalenter. Vi har dette frem til september 2024. Dette er noe vi vil utdype litt mer om når vi presenterer fjerde kvartal i februar, sier finansdirektøren.

(TDN Direkt)