<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Først da skal utbyttene ned fra dagens nivåer

Equinors finansdirektør Torgrim Reitan mener også 2024-utbyttet er ekstraordinært – og svært konkurransedyktig.

Publisert 20:09 7. feb. 2024
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 247 ord

På onsdagens kvartalspresentasjon ble det kjent at Equinor vil dele ut 14 milliarder dollar til aksjonærene i 2024, i form av utbytter og tilbakekjøp av aksjer. Dette er ned fra 17 milliarder dollar i fjor.

Finansavisen har vært til stede på selskapets kapitalmarkedsdag i London, og spurte finansdirektør Torgrim Reitan om utdelingen ikke kunne ha vært 17 milliarder dollar i år også når kassen likevel er så full.

– Svært konkurransedyktig

– 14 milliarder dollar tilsvarer kanskje rundt 17 prosent yield, noe jeg vil hevde er svært konkurransedyktig sammenlignet med andre selskaper i vår bransje, sa Reitan. 

Planene for 2024-utdelingen medfører også at Equinor går fra negativ (22 prosent ved nyttår) til positiv gjeldsgrad ved utgangen av inneværende år. 

– Det vi har lagt på bordet i dag er også knyttet til det ekstraordinære året i fjor. 2024 blir også et spesielt år, før vi går over til mer «steady state» på lang sikt. Så dette er fortsatt tilbakebetaling til aksjonærene fra en nokså spesiell situasjon, forklarte finansdirektøren.

– Fleksibilitet i tilbakekjøpene

For 2024 foreslår Equinor å øke kontantutbyttet til 35 cent pr. aksje og det samme i ekstraordinært utbytte, altså totalt 70 cent. Ambisjonen på sikt er å øke det ordinære utbyttet med 2 cent årlig.

– I tillegg legger vi til grunn et langsiktig tilbakekjøpsprogram på 1,2 milliarder dollar i året etter 2025, og det vil være fleksibilitet knyttet til tilbakekjøpene, sa han.