<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sender militæret til olje-nabolandets grenser

Venezuela mener de har krav på oljefeltet utenfor nabolandet Guyana. Nå flyttes store mengder militære styrker til grensene.

  Publisert 9. feb. 2024 kl. 18.22
  Oppdatert 9. feb. 2024 klokken 18.48
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 155 ord
  Venezuela's President Nicolas Maduro Matias Delacroix

  Venezuela, med president Nicolas Maduro i førersetet, har i lengre tid truet med å invadere det oljerike nabolandet Guyana. Nå har landets militære styrker stasjonert seg ved landets grenser, melder Wall Street Journal

  Årsaken skal være Stabroek-oljefeltet som ble oppdaget av ExxonMobil i havet utenfor Guyana tilbake i 2015. Venezuela mener de har krav på oljefeltet, som er et av de største funnene i nyere tid.

  Nå har landets militære flyttet personell, våpen og stridsfartøy til grensen til Guyana. Mye av utstyret er forsynt av Russland og Iran. Venezuelas hær teller 150.000 hoder, mot Guyanas 3.000.

  USA har gjentatte ganger gitt sin støtte til Guyana, og uttrykt intensjoner om å bidra med militært utstyr om nødvendig. Landet har truet med å gjeninnføre sanksjoner dersom Venezuela fortsetter aggresjonen mot nabolandet.

  Stabroek-feltet driftes av Exxon, sammen med Chevron og kinesiske Cnooc. Feltet produserer rundt 645.000 fat råolje per dag, og er anslått å inneholde reservoarer på minst 11 milliarder fat med oljeekvivalenter.