<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjempeoppkjøp kan kollapse

Oppkjøpet av Hess for 53 milliarder dollar skulle være Chevrons inngang til et av verdens største oljefunn. Nå hevder Exxon og kinesiske Cnooc forkjøpsrett på Hess-andelen.

Publisert 27. feb. 2024 kl. 11.06
Oppdatert 27. feb. 2024 klokken 12.47
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 541 ord
RYKER? Chevron-oppkjøpet av Hess for 53 milliarder dollar kan være i fare. Foto: NTB

I oktober i fjor ble det kjent at Chevron hadde inngått avtale om et oppkjøp av Hess for 53 milliarder dollar . Nå kan oppkjøpet være i fare, skriver Wall Street Journal, som viser til en melding Chevron har sendt inn til det amerikanske børs- og finanstilsynet (SEC).

Budskapet i meldingen er at Exxon Mobil og kinesiske Cnooc hevder en forkjøpsrett på 30 prosent-andelen Hess har i Stabroek Block, et av verdens største oljefunn utenfor Guyana. Chevron advarer investorer om muligheten for at oppkjøpet av Hess ikke blir fullført «innen tidsrammene selskapet ser for seg – eller i det hele tatt.»

– Burde snakket med Exxon

Avisen understreker at Exxon har tatt mesteparten av risikoen i Guyana-prosjektet, og boret der i årevis før de største funnene ble gjort. Selskapet er operatør med 45 prosents eierandel, mens Cnooc kontrollerer de de resterende 25 prosentene. Exxons gjeldende estimater er at prosjektet huser nesten 11 milliarder fat olje og gass.   

– Dette synes litt unødvendig. Chevron burde ha snakket med Exxon før oppkjøpet og spurt om de hadde tenkt å utøve forkjøpsretten. Det er ganske opplagt at det kom til å skje, for Exxon mangler jo ikke penger, sa Finansavisens aksjekommentator Karl Johan Molnes på Børsmorgen tirsdag.

Mye av verdien i Chevron-oppkjøpet av Hess er knyttet til nettopp Guyana-andelen, og Exxon og Cnooc hevder nå de kan overta Hess-andelen på de samme betingelsene som Chevron. Ifølge Wall Street Journal er det ikke klart om Exxon/Cnooc vil komme med bud. Foreløpig hevder de bare sin rett til å gjøre det.

Tviler på forkjøpsretten

Avisen siterer Chevrons talsperson Braden Reddall på at Chevron/Hess ikke tror en forkjøpsrett foreligger. Chevron opplyser i SEC-meldingen at selskapet har hatt «konstruktive samtaler» med Hess og Exxon, og til tross for advarselen om at oppkjøpet kan kollapse tror Chevron samtalene vil «resultere i en løsning» som ikke vil forsinke eller hindre avtalen.

– Vi er fullt ut forpliktet til transaksjonen. Det finnes ikke noe mulig scenario hvor Exxon eller Cnooc kan skaffe seg Hess-andelen i Guyana som et resultat av Chevron/Hess-transaksjonen, sier Reddall.

Bryter samtalene sammen, kan Chevron eller Hess ifølge SEC-meldingen la Guyana-datterselskapet gå til voldgift.

Tror oppkjøp går i orden

Tvisten koker ifølge Wall Street Journal ned til vilkårene i den felles driftsavtalen som ble signert for over ti år siden, og styrer konsortiet. Hess gikk inn i avtalen i 2014 da eierandelen ble kjøpt fra Shell. Noen slike avtaler tillater eksisterende partnere, som Exxon, å delta i eierskapsendringer med å utøve forkjøpsretter.

Men de eksakte betingelsene for driftsavtalen i dette tilfellet, om en forkjøpsrett foreligger eller om andre (som Chevron) har rett til å by, er ifølge avisen ikke umiddelbart klare.

– Det mest sannsynlige utfallet er at Chevron-oppkjøpet av Hess til slutt blir gjennomført, kanskje med litt forsinkelse. Et lite sannsynlig utfall er at en voldgiftsdommer avgjør at forkjøpsretten gjelder. I så fall vil avtalen mislykkes, og Hess vil fortsette å eksistere som et uavhengig selskap med sin nåværende eierandel i Stabroek, sier TD Cowen-analytiker Jason Gabelman til Financial Times.

Avisen trekker også frem at nabolandet Venezuela har trappet opp sin militære tilstedeværelse på grensen til Guyana, ettersom landet hevder å ha rettigheter til den oljerike Essequibo-regionen Stabroek tilhører.