<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytikere om oljeprisen: – Markedet har begynt å stramme seg til

Oljeprisene svekkes tirsdag morgen.

  Publisert 5. mars 2024 kl. 08.14
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 208 ord
  Foto: Iván Kverme

  April-kontrakten for Brent-oljen er tirsdag morgen ned 0,45 prosent til 82,43 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,55 prosent til 78,31 dollar fatet.

  Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 83,34 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.

  Fokuset rettes ifølge TDN Direkt nå mot de amerikanske lagertallene, der en Reuters-måling mandag viser forventninger om en lageroppbygging på 2,6 millioner fat.

  «Markedet har beveget seg høyere de siste ukene på grunn av bedre fundamentale forhold. Stigende spotpriser indikerer at det fysiske markedet har begynt å stramme seg til midt i en rekke forstyrrelser på tilbudssiden», skriver analytikere i ANZ i en rapport, ifølge nyhetsbyrået.

  Kinesisk vekst

  I Kina avholder myndighetene nå sitt årlige møte i National People's Congress, hvor landets arbeidsmarkedsrapport har blitt lagt frem.

  Landet forventer nå en BNP-vekst på 5 prosent i 2024, mens inflasjonen er ventet å stige til «rundt 3 prosent». Kinas forsvarsutgifter vil jekkes opp med 7,2 prosent.

  Kina er verdens største oljeimportør, og oljeprisene kan nå finne støtte av vekstmålet, «hvis offentlige utgifter hovedsakelig går til industri, der oljefølsomheten er høy», sier Vishnu Varathan i Mizhuo Bank til Bloomberg, ifølge TDN Direkt.

  Kinesiske myndigheter uttalte også at de vil trappe opp leting og utvikling av olje- og naturgassressurser, men sa samtidig at de ville stramme inn kontrollen av forbruket av fossilt brensel.