<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mindre bruk av gass ga lavere britiske utslipp

Storbritannias utslipp av drivhusgasser falt med 5,4 prosent i fjor. Landet har brukt mindre gass til oppvarming og strømproduksjon.

Publisert 29. mars 2024 kl. 08.53
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 129 ord
KUTTET: Mindre bruk av gass til oppvarming og strømproduksjon – blant annet takket være importert fransk atomkraft – sørget for lavere klimagassutslipp i Storbritannia i fjor. Foto: NTB

De samlede utslippene anslås til 384,2 millioner tonn CO2-ekvivalenter, viser offisielle tall som ble lagt fram torsdag.

– Nedgangen i 2023 skyldes i hovedsak en nedgang i etterspørselen etter gass fra strømprodusenter og til bruk i bygninger og produksjon, opplyser det britiske energidepartementet.

Strømproduksjonen, som står for rundt 11 prosent av britiske klimagassutslipp, hadde det største utslippskuttet og endte med et totalt utslipp på 41,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter i fjor. Året før var tallet 51,9 millioner tonn.

En økning i strømleveransene fra franske kjernekraftverk gjorde at britene kunne importere mer strøm derfra, og dermed ble behovet for å produsere strøm fra fossile kilder på hjemmebane redusert. I tillegg gikk strømforbruket ned, opplyser departementet.

Storbritannia har som mål å være klimanøytralt innen 2050. Det vil kreve store endringer innen blant annet strømproduksjon og transport.

(NTB)