<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tradet seg til kjemperesultat

Den svingende tradingvirksomheten bidro til at Equinor leverte bedre tall enn det analytikerne forventet.

Publisert 06:46 25. apr. 2024
Oppdatert 12:58 25. apr. 2024
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 668 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Anders Opedal i Equinor. Foto: Iván Kverme

Equinor fikk et driftsresultat på 7,5 milliarder dollar, eller rett under 80 milliarder kroner i første kvartal.  Det er et godt stykke over analytikernes forventning på 7,2 milliarder dollar, ifølge Equinors egne konsensus, men under det justerte driftsresultatet på 11,9 milliarder dollar som ble lagt frem i fjor.

– Produksjonen på norsk sokkel var høy, og den internasjonale porteføljen bidro med solid vekst, sier konsernsjef Anders Opedal i en børsmelding.

Analytiker Steffen Evjen i DNB Markets mener rapporten totalt sett er det på linje med forventningene, med et lite plusstegn.

– Tradingvirksomheten drar opp driftsresultatet og resultat pr. aksje ser sterkt ut, men det er fordi virksomheten har lav skatterate, slik at det blir inflatert. Underliggende var tallene marginalt bedre enn ventet. Selskapet leverer sterk kontantstrøm, men det er også primært drevet av arbeidskapital, sier han.

GODKJENT: Analytiker Steffen Evjen i DNB Markets mener Equinor leverte en godkjent førstekvartalsrapport. Foto: Ivan Kverme

Tjener fett på trading

Resultatene fra tradingvirksomheten, eller markedsføringsdivisjonen som Equinor kaller den,  svinger veldig fra kvartal til kvartal, men denne gangen ble det justerte driftsresultatet på 887 millioner dollar, tilsvarende rundt 9,3 milliarder kroner, på grunn av sterke resultater fra trading av olje og oljeprodukter og LNG (flytende naturgass), og høyere raffinerimarginer.

Det er godt over intervallet på mellom 400-800 millioner dollar som Equinor har indikert at virksomheten vil levere.

– Tradingdelen i Equinor har levert bedre enn ventet helt siden energikrisen. Trenden er bra, men det er fortsatt et segment der det å bruke historiske resultater til å anslå fremtiden ikke er noe investorer eller analytikere typisk pleier å gjøre, sier Evjen i DNB Markets.

Derfor bør investorer gå tallene ordentlig i sømmene.

– Om du bare ser på resultat pr. aksje, og ikke bryr deg om hva som driver det, så ser den hinsides bra ut, men om man går i detaljene så er det lite her som kommer til å trigge særlige estimatendringer blant konsensus, sier Evjen.

Kollega Vidar Lyngvær i Danske Bank Markets stemmer i.

– Justert driftsresultat 5-6 prosent over konsensus er sterkt, men vi merker oss at det er drevet av markedsføringdivisjonen, som ikke investorene vektlegger stor verdi, og at produksjonen var helt på forventningen til markedet. Samlet sett burde det tilsi relativt små endringer i konsensusestimatene. Da burde aksjen handle lignende også. Når det er sagt, så er det underliggende veldig solid, sier Danske Bank-analytiker Vidar Lyngvær til Finansavisen.

Equinor

(Mill. USD) 1. kv./24 1. kv./23
Driftsinntekter 25.135 29.224
Justert driftsresultat 7.533 11.916
Justert resultat 2.836 3.864
Justert resultat pr. aksje 0,91 1,59
 

Beholder utbyttet

Når det gjelder utdelingene til aksjonærene gjentar Equinor det som ble sagt på kapitalmarkedsdagen i februar. Etter uvanlig godt 2022, drevet av svært høye olje- og gasspriser, økte energikjempen utdelingene til 17 milliarder dollar i fjor. På kapitalmarkedsdagen i februar varslet selskapet at det vil dele ut 14 milliarder i 2024 og mellom 8-10 milliarder i 2025, før planen er å legge seg på rundt 5 milliarder i årene etter.

I første kvartal deles det ut ordinært og ekstraordinært utbytte på til sammen 70 cent pr. aksje.

I kvartalet har Equinor vært i søkelyset på grunn av havvindauksjonen Sørlige Nordsjø II, hvor utenlandske Ventyr gikk av med seieren. Equinor fikk applaus fra analytikerhold for å ha vært disiplinerte, etter at selskapet fikk stryk for kapitalallokeringen mot fornybar energi med lav avkastning etter kapitalmarkedsdagen.

Aksjekursen raste i perioden etter kapitalmarkedsdagen og hittil i år er den ned nesten 8 prosent. Høyere oljepriser har imidlertid gitt en rekyl den seneste måneden og nå er kursen tilbake omtrent der den var ved begynnelsen av året på 297 kroner.