<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mistenkt for korrupsjon – styrker inntjeningen

PetroNor er i Økokrims søkelys. Men omsetningen økte 11 prosent og overskuddet styrket seg.

Publisert 15. mai 2024 kl. 08.35
Oppdatert 15. mai 2024 klokken 09.09
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 522 ord
MISTENKT: PetroNor-toppen Knut Søvold ble pågrepet av Økokrim for grov korrupsjon i 2021, knyttet til prosjekter i Afrika. Foto: Petronor

PetroNor E&P gikk inn i 2024 med solid balanse og fortsatte å styrke kontantposisjonen. Det går frem av en børsmelding fra selskapet. 

Børsnoterte PetroNor opplyste mandag kveld at Økokrims etterforskning er gått over i en ny fase.

PetroNor-toppene Knut Søvold og Gerhard Ludvigsen ble pågrepet av Økokrim for grov korrupsjon i 2021, knyttet til prosjekter i Afrika.

PetroNor og datterselskapet Hemla Africa Holding har fått formell status som mistenkt under etterforskning av Økokrim.

Aksjen raste på børs tirsdag, med en nedgang på 14,9 prosent.

PetroNor

(Mill. USD) 1. kv./24 1. kv./23
Driftsinntekter 44,3 39,8
Driftsresultat 24,1 22,3
Resultat før skatt 24,3 20,3
Resultat etter skatt 14,1 11,0

Planlagte nedstengninger

Til tross for den pågående saken kan selskapet melde om styrket drift. Inntektene for første kvartal i år beløp seg til 44,3 millioner dollar, mot 39,8 millioner dollar i samme periode året før. Det er en økning på 11 prosent.

Overskuddet var på 14,1 millioner dollar, en økning fra 11,0 millioner dollar i første kvartal 2023.

PetroNor beskrives som et uavhengig olje- og gasselskap med fokus på Afrika.

Selskapet eier letelisenser og produksjonsanlegg utenfor Vest-Afrika: PNGF Sud-lisensene i Kongo Brazzaville, A4-lisensen i Gambia og OML-113 i Nigeria.

PetroNor eier indirekte 16,8 prosent av PNGF Sud i Kongo, som er selskapets kjerneproduksjonslisens. 

Fra denne eiendelen var netto arbeidsinteresseproduksjon til PetroNor 5.025 fat pr. dag i første kvartal, mot med 5.295 fat pr. dag i forrige kvartal og 5.237 fat per dag i samme periode i 2023.

– Produksjonseffektiviteten i løpet av kvartalet ble påvirket av avbrudd i import av tredjeparts strøm og planlagte nedstengninger i forbindelse med bygging av gassrørledning til en ny plattform. Det forventes at oppetid og effektivitet vil forbedre seg når disse infrastrukturelle forbedringene er fullført i de kommende ukene, sier Jens Pace, midlertidig adm. direktør.

Se presentasjonen her

– Formell status som mistenkte

Selskapet ble mandag varslet av Økokrim om at anklagene er blitt endret til også å omfatte villedning av investorer gjennom opplysninger gitt til markedet under den omvendte overtakelsen av African Petroleum Corporation Limited og etterfølgende opplysninger, fremkom det i børsmeldingen.

Onsdag morgen kom PetroNor med en rettelse av selskapets egen børsmelding om korrupsjonssaken mandag. 

Der skriver selskapet at mandagens melding kan tolkes slik at styreleder Eyas Alhomouz var gjenstand for disse anklagene, men det skal ikke være tilfelle.

«Både Alhomouz og selskapet har fått formell status som mistenkte i Økokrim-etterforskningen av markedsopplysninger som følge av de reviderte anklagene mot de enkelte, men verken Mr. Alhomouz eller PetroNor er siktet», heter det i meldingen.

PetroNor opplyser videre at selskapet fortsetter å samarbeide med Økokrim og Justisdepartementet i USA for å bistå i etterforskningen.

Enighet i Gambia

Onsdag morgen ga PetroNor også en oppdatering på A4-lisensen i Gambia.

PetroNor er blitt enig med regjeringen i Gambia om å forlenge den første fasen av den første utforskningsperioden fra 18 til 36 måneder. 

Ved slutten av den forlengede perioden i november 2025, vil selskapet ha muligheten til å gå videre til andre fase, med en forpliktelse til enten å bore en utforskningsbrønn eller å avslutte avtalen.