<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inntektssvikt for Russland

Ukrainske droneangrep og planlagte produksjonskutt bidrar til lavere oljeeksport – og lavere oljeinntekter.

Publisert 15. mai 2024 kl. 11.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 187 ord
INNTEKTSFALL: For Russland og president Vladimir Putin. Foto: NTB

Russlands oljeinntekter svekkes ettersom landets eksport har sunket til det laveste nivået på fem måneder, melder Bloomberg og viser til tall fra Det internasjonale energibyrået, IEA.

Den russiske eksporten av råolje og petroleumsprodukter var på 7,3 millioner fat pr. dag i april, ifølge byråets beregninger. Det utgjør en nedgang på 6,4 prosent fra måneden før.

Fallet forklares med både ukrainske droneangrep mot russiske raffinerier og planlagte produksjonskutt – men effekten fra droneangrepene ble ikke så stor som ventet, opplyses det.

Det var særlig oljeproduktene som trakk ned volumene i forrige måned. Her var det en eksportnedgang på nær 15 prosent til 2,3 millioner fat pr. dag, ifølge IEAs tall.

Samtidig falt oljeinntektene til 17,2 milliarder dollar – cirka 185 milliarder kroner – fra 18,4 milliarder dollar i april. Høyere priser på råoljen og drivstoffet bidro til at inntektsnedgangen ikke ble større.

Forøvrig spår IEA at de ukrainske droneangrepenes innvirkning på Russlands raffinerikapasitet vil begrenses til 150.000–200.000 fat pr. dag i andre kvartal, ettersom raffinerier har gjenopptatt driften raskere enn ventet og Russland tar i bruk annen, ledig prosesseringskapasitet, ifølge Bloomberg.