Gjør fornybarkutt

Statkraft kutter nesten samtlige fornybarmål. – Vil bruke kapitalen på de mest lønnsomme og strategisk viktigste prosjektene, sier konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal.

Publisert 27. juni 2024
Article lead
+ mer
lead
KUTTER I FORNYBAR: Statkraft kutter nesten samtlige mål innen fornybar energi.  Foto: NTB
KUTTER I FORNYBAR: Statkraft kutter nesten samtlige mål innen fornybar energi.  Foto: NTB

Statkraft vil prioritere investeringer i norsk vannkraft og markedsoperasjoner, samt innen sol, vind og batterier i Europa og utvalgte markederer internasjonalt. Men samtidig gjør selskapet store kutt i målsetningene, ifølge en pressemelding torsdag morgen.

De nedjusterte målene kommer i forbindelse med en spisset vekststrategi etter at Statkraft har gjennomført sin årlige strategigjennomgang:

  • Bli en ledende utvikler av solkraft, landbasert vindkraft og batterilagring med en årlig utviklingstakt på 2-2,5 gigawatt (GW) fra 2026 og fremover. Tidligere mål var 2,5-3 GW fra 2025, og 4 GW fra 2030.
  • Statkraft vil ta en industriell rolle innenfor havvind i Nord-Europa – med mål om å utvikle 6-8 GW innen 2040, ned fra tidligere mål om 10 GW.
  • Bidra til et effektivt kraftmarked, støtte grønn omstilling i industrien og være en ledende markedsaktør innen energihandel i Europa, med betydelig global aktivitet
  • Utvikle nye, grønne energiløsninger, inkludert å bli en industriell utvikler av grønt hydrogen med mål om å utvikle 1-2 GW innen 2035. Tidligere mål var 2 GW innen 2030.
STATKRAFT-SJEF: Birgitte Ringstad Vartdal har lagt frem sin første årlige strategigjennomgang som sjef i Statkraft. Foto: STATKRAFT

Krevende marked

Selskapet vil fortsatt satse på havvind og hydrogen, men planlegger å selge seg ut av fjernvarme og vil finne nye investorer i biodrivstoffselskapet Silva Green Fuel og ladeselskapet Mer.

— Statkraft har de siste årene bygget en sterk posisjon og en omfattende portefølje med lønnsomme fornybarprosjekter. Omleggingen fra fossilt til fornybar skjer med økende takt i Europa og resten av verden. Vi har sterke konkurransefortrinn og har skapt store verdier over tid. Markedsforholdene for hele bransjen har imidlertid blitt mer utfordrende. Vi spisser derfor strategien for å bruke kapitalen på de mest lønnsomme og strategisk viktigste prosjektene, sier konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal i Statkraft.

Statkraft har de seneste årene bygget en en portefølje av kraftverk i drift på 21 GW, samt en fleksibel utviklingsportefølje av lønnsomme prosjekter på totalt 21 GW netto.

Selskapet har besluttet store investeringer de kommende årene med et rekordhøyt investeringsnivå på godt over 30 milliarder kroner for 2024, inkludert kjøpet av det spanske fornybarselskapet Enerfin, som ble fullført i mai i år. I Norge har Statkraft et rekordstort, langsiktig investeringsprogram for vind- og vannkraft, herunder fem store effektoppgraderingsprosjekter.

Samtidig har energimarkedet blitt mer krevende. Blant annet er energiprisene lavere, mens både teknologikostnadene og kapitalkostnaden har steget. Utvikling av nødvendig regulering og støtteregimer er forsinket, og den geopolitiske uroen har økt.

Energi

Informasjon om bruk av AI