Den franske oljekjempen TotalEnergies og amerikanske APA Corp kunngjorde tirsdag at de har gitt klarsignal for Surinams mest lovende olje- og gassprosjekt, Blokk 58, som forventes å åpne landets offshore-produksjon.
Det lille søramerikanske landet ønsker å følge i fotsporene til nabolandet Guyana, hvor et konsortium ledet av Exxon Mobil i 2019 begynte å utvikle mer enn 11 milliarder fat med olje- og gass, noe som har gjort Guyana til en fremtredende produsent.
10 ,5 mrd.
I en pressemelding skriver TotalEnergies at «GranMorgu»-prosjektet, som de har sammen med APA Corp. og Surinams statlige oljeselskap, Staatsolie, blir Surinams første offshore oljeutvikling.
– Lansert kun ett år etter avsluttet vurdering, passer «GranMorgu» inn i vår strategi om å fremskynde tid til markedet og utvikle lavkost- og lavutslipps oljeprosjekter, sier Totals konsernsjef Patrick Pouyanné.
Ifølge oljegiganten vil de totale investeringene komme på 10,5 milliarder dollar, som tilsvarer 111 milliarder kroner.
Feltene ligger 150 kilometer fra kysten og er anslått til å inneholde utvinnbare reserver på over 750 millioner fat. Produksjonen er ventet å starte i første halvdel av 2028, med en daglig kapasitet på 220.000 fat olje fra en flytende produksjonsenhet (FPSO).
– Største investering noensinne
Ifølge franskmennene vil prosjektet tyrke Surinams økonomi. Lokale selskaper skal involveres i ulike deler av prosjektet, og det er forventet at mer enn 6.000 jobber vil bli skapt, både direkte og indirekte. TotalEnergies og APA har også inngått en avtale med Surinams helsemyndigheter om å støtte rehabilitering av to sykehus i hovedstaden Paramaribo.
– Dette er et historisk øyeblikk for Surinam, og prosjektet vil bidra til betydelige inntekter og investeringer i landet, sa president Chandrikapersad Santokhi da prosjektet ble lansert.
Kunngjøringen ble gjort ved Surinams presidentkabinett, i nærvær av president Chan Santokhi, Pouyanne og APA-sjef John Christmann.
– Det som virket som en fjern drøm, blir nå virkelighet. Dette vil være den største investeringen noensinne i vårt land, sier Staatsolie-sjef Annand Jagesar.
– Dette prosjektet vil gi betydelige inntekter til Surinam og må føre til bedre levekår for hver borger i landet, legger han til.