Letter på sløret om slaktet havvindprosjekt

Equinor kommer med ny info om Empire Wind-prosjektet som Trump har stanset. Forpliktelsene beløper seg til 47 milliarder kroner. – Tallet er bedre enn jeg fryktet, sier kritiker.

Publisert 30. apr. | Oppdatert 30. apr.
Article lead
+ mer
lead
LA FREM TALL: Konsernsjef Anders Opedal i Equinor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LA FREM TALL: Konsernsjef Anders Opedal i Equinor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Equinor la frem hovedtall som var litt bedre enn ventet på morgenkvisten, men fokuset i forbindelse med fremleggelsen er på det enorme havvindprosjektet Empire Wind utenfor kysten av New York.

Her skal Equinor investere 7 milliarder dollar, men Trump-administrasjonen har i løpet av kvartalet krevd å få prosjektet stanset. Selskapet hadde allerede sikret seg en finansieringspakke på 3 milliarder dollar og hadde ved utgangen av mars trukket 1,5 milliarder dollar fra lånefasiliteten.

Prosjektet er godt i gang og Equinor har allerede bokførte verdier på 2,5 milliarder dollar, inkludert den tilhørende terminalen på land.

I tillegg til dette har ulike selskaper innenfor Equinor-konsernet hver for seg eksponering relatert til Empire Wind-prosjektet, eksempelvis garantier og oppsigelsesgebyrer overfor leverandører, som per dags dato utgjør mellom 1,5-2 milliarder dollar.

Samlet havner man altså på 4-4,5 milliarder dollar, eller rett under 47 milliarder kroner i dagens valutakurs.

Vil gå direkte til Trump

Det var på forhånd usikkert om det ville tas nedskrivninger.

– Vi investerte i Empire Wind etter å ha fått alle nødvendige godkjenninger. Ordren om å stanse arbeidet nå er en ekstraordinær situasjon, og er etter vår mening rettsstridig, sier konsernsjef Anders Opedal i en pressemelding.

For Equionor er dette er et spørsmål om rettigheter og forpliktelser gitt i henhold til lovlig utstedte myndighetstillatelser, og sikkerheten for investeringer basert på gyldige godkjenninger.

– Vi søker å ha direkte dialog med den amerikanske administrasjonen for å klargjøre saken, og vurderer våre juridiske alternativer, sier Opedal.

– Kunne vært verrre

Den samlede eksponeringen mot Empire Wind er ny informasjon for markedet.

– Tallet var lavere enn jeg fryktet, sier analytiker Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets til finansavisen.

Han har vært en stor kritiker mot prosjektet og kalt det den neste norske store industriskandalen. Da prosjektet ble stanset gikk han dit at han mente Trump «reddet» Equinor-aksjonærene for svak avkastning og utvannende investeringer.

Analytiker Steffen Evjen i DNB Markets er av samme oppfatning som Sveen-Nilsen.

«Eksponeringen er sannsynligvis lavere enn både investorer og konsensus fryktet, og med tanke på den enorme risikoen prosjektet står overfor, har vi vanskelig for å forstå hvorfor det ikke har blitt stanset», skriver han til kundene.

BLE LITT LETTET: Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank1 Markets. Iván Kverme

Litt bedre enn ventet

Hva gjelder tallene la Equinor frem et justert driftsresultat på 8,65 milliarder dollar. Det var noe bedre enn ventet. Analytikerne ventet på forhånd et justert driftsresultat på 8,5 milliarder dollar, ifølge Equinors egen konsensus.

Forventet total kapitaldistribusjon for 2025 på inntil 9 milliarder dollar. Kontantutbyttet for første kvartal er på 0,37 dollar per aksje, mens det andre transje i tilbakekjøpsprogrammet er foreslått på inntil 1,265 millliarder dollar, står det i rapporten.

– Vi fortsetter å levere konkurransedyktig kapitaldistribusjon, hevder Opedal.

Han er fornøyd med kvartalet.

– Equinor leverer sterke finansielle resultater i første kvartal. Jeg er glad for å se god drift og en solid produksjon hvor vi drar nytte av høyere gasspriser. Med usikkerheten i markedene, er Equinors hovedmål å levere sikker, stabil og kostnadseffektiv drift, og være et robust selskap med en sterk balanse, sier Opedal.

Sveen-Nilsen er enig.

– Det var bra resultater. Underliggende inntjening var et knepp bedre enn forventet, drevet av norsk sokkel og virksomheten i USA, sier han.

Energi

Informasjon om bruk av AI