<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredriksen hentet milliarder – nå taper han 120 mill.

John Fredriksen hev seg på ESG-bølgen og hentet flere milliarder til et tomt børsskall i 2021. Nå mister han hele innsatsen. 

Publisert 6. juni 2023 kl. 09.20
Oppdatert 13. juni 2023 klokken 14.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 393 ord
TAPER ALT: Skipsreder John Fredriksen. Foto: Eivind Yggeseth

Shippingmagnat og Norges rikeste mann John Fredriksen hoppet på den energirevolusjonen i slutten av 2021 og hentet 287,5 millioner dollar – 3,2 milliarder kroner etter dagens kurs.

Målet var å kjøpe ett eller flere selskaper som satser på fornybar energi, og pengene ble plassert i ST Energy Transition – et skallselskap (SPAC) som ble notert av DNB Markets på New York-børsen.

Men nå er tidsfristen på et og et halvt år gått og pengene skal sendes tilbake til investorene, ifølge en børsmelding som mandag kveld. 

SPAC

  • Et skallselskap der hensikten er å hente kapital og børsnotere selskapet før det gjøres oppkjøp av ett eller flere selskaper til SPAC-en. Fordi selskapet allerede er børsnotert, unngår man å bruke tid på noteringsprosessen.
  • Å investere i en SPAC blir sett på som et rent veddemål på bakmennene og deres evne til å finne en god transaksjon.
  • Var et svært populært redskap i USA under og så vidt etter pandemien da det var eufori i markedet. For eksempel ble det norske batteriselskapet Freyr børsnotert i USA på denne måten, gjennom SPAC-en Alussa Energy.

Investorene får 10,48 dollar pr. aksje – som de kjøpte for 10 dollar stykket i emisjonen i slutten av 2021.

– Det blir omtrent pengemarkedsrenten, sier Jan Erik Klepsland toppsjef i ST Energy Transition og direktør i Fredriksens management-selskap Seatankers, til DN.

Taper alt

Fredriksen selv var ikke blant investorene som tegnet seg for aksjer i emisjonen i 2021, men han hadde opsjoner for 11 millioner dollar – 120 millioner kroner. 

Det blir som en dråpe i havet sammenlignet med formuen hans som ifølge Kapitals topp 400-liste er på 124 milliarder kroner. 

Som en av bakmennene satt han imidlertid også på en spesiell type aksjer i selskapet som kunne gitt ham en stor oppside. Disse aksjene kunne nemlig blitt konvertert til vanlige aksjer, i et antall avhengig av de andre investorenes avkastning.

Tøft marked

I starten av mai kalte selskapet inn til ekstraordinær generalforsamling der en mulig forlengelse av tidsfristen for å utføre et oppkjøp med seks måneder sto på agendaen. 26. mai kom det imidlertid en pressemelding med kontrabeskjed. Selskapet oppga ikke noen grunn til hvorfor generalforsamlingen var avlyst.

Fredriksen har likevel ikke gitt opp sine grønne investeringer selv om markedet er tøffere nå enn da euforien var på sitt heftigste under pandemien.

Han står blant annet oppført med aksjer for drøyt 430 millioner kroner i det Oslo-noterte havvindselskapet Edda Wind.