<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norge bidrar med 250 millioner for å bekjempe klimaendringer

Flere av verdens rikeste land skal frivillig bidra med totalt 120 milliarder kroner til å stanse klimaendringer og andre globale utfordringer

Publisert 20. apr. 2024 kl. 15.52
Oppdatert 21. apr. 2024 klokken 17.59
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 183 ord
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) Rodrigo Freitas / NTB

Elleve land har forpliktet seg til å bidra med 11 milliarder dollar til Verdensbanken for å bekjempe klimaendringer og andre globale utfordringer. Blant dem er USA, Japan, Tyskland og Norge.

Bidragene, som ble offentliggjort i Washington fredag, kommer i form av hybridkapital og porteføljegarantier. Det skal øke Verdensbankens finansieringsevne til 770 milliarder kroner over det neste tiåret.

Mesteparten av beløpet, drøyt 100 milliarder kroner, kommer fra USA. Japan bidrar med rundt 11 milliarder, mens Frankrike stiller med 5,5 milliarder. Norge bidrar med 250 millioner kroner.

Tyskland, Storbritannia, Danmark, Belgia, Italia, Nederland og Latvia er de andre bidragsyterne

– Norge støtter Verdensbankens arbeid mot å bli en bedre og større bank. I en tid med økende globale behov, verdsetter vi den betydelig innflytelsen Verdensbankens utviklingsfinansiering har. Vårt bidrag støtter ambisonen om å gjøre enda mer for å takle globale utfordringer som klimaendringer og matsikkerhet, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

I tillegg til den generelle bidraget, stiller Japan opp med penger til et nytt «levelig planet»-fond, som skal samle inn bidrag fra regjeringer, filantroper og private bedrifter. Formålet skal være å finansiere tiltak som energiovergang og medisintilgang, samt redusere fattigdom.